Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

En ny svensk modell

Norstedts akademiska förlag
Lars Sköld Publicerad 31 oktober 2008, kl 09:34

En ny svensk modell - omslagI ett forskningsprojekt från Näringslivets forskningsinstitut Ratio slås fast att skälet till att den svenska modellen i dagens version inte fungerar som önskvärt är att facket har för mycket makt. 

 slutrapporten till Ratios forskningsprojekt "Staten och arbetsmarknaden - konfliktregler och utvecklingskraft" delar man upp den svenska modellens historia i tre skeden (eller om det nu rör sig om tre svenska modeller): den klassiska perioden 1938-1970, den statsinterventionistiska 1970-1990 och dagens modell från 1990. Under den första perioden "levererade" modellen, med Saltsjöbadsanda och allt.

Under den andra perioden ingrep staten och tippade över balansen på arbetsmarknaden till arbetstagarnas fördel. Dagens modell med Industriavtalet och Medlingsinstitutet som viktiga inslag fungerar bättre än den interventionistiska, men är fortfarande övertung till fackets fördel p g a att 1970-talets arbetsrätt fortfarande är i stort sett intakt och möjligheterna att framför allt utlösa blockader och sympatiaktioner är obegränsade.

Ett annat huvudmoment i rapporten är insider-outsider-teorin. Den innebär att arbetsrätten ger de på arbetsmarknaden redan etablerade en fördel framför dem som försöker ta sig in. Detta ökar utanförskapet bland främst lågutbildade, invandrare och ungdomar. Det är möjligt att Ratios projekt är så insnävat till sitt perspektiv att man missar andra förklaringar än arbetsrätten som skäl till utanförskapet. Jag påstår inte att insider-outsider-teorin saknar förklaringsvärde. Men ett minst lika viktigt skäl till utanförskap är de ökande kvalifikationskraven.

När jag sommarjobbade på järnbruket på 1960-talet kunde "gubbarna" som stapplade fram mot pensionen och som p g a av arbetsskador och andra handikapp inte längre kunde göra en fullvärdig arbetsinsats alltid "gå med kvasten", d v s städa bland verktygsskåp och maskiner. Idag är funktionen utlagd på ett städföretag och städaren är operatör vid en städmaskin. De enkla inträdes- och utträdesjobben har försvunnit. Att inte peka även på detta som skäl för utanförskapet är obegripligt.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.