Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

En ny svensk modell

Norstedts akademiska förlag
Lars Sköld Publicerad

En ny svensk modell - omslagI ett forskningsprojekt från Näringslivets forskningsinstitut Ratio slås fast att skälet till att den svenska modellen i dagens version inte fungerar som önskvärt är att facket har för mycket makt. 

 slutrapporten till Ratios forskningsprojekt "Staten och arbetsmarknaden - konfliktregler och utvecklingskraft" delar man upp den svenska modellens historia i tre skeden (eller om det nu rör sig om tre svenska modeller): den klassiska perioden 1938-1970, den statsinterventionistiska 1970-1990 och dagens modell från 1990. Under den första perioden "levererade" modellen, med Saltsjöbadsanda och allt.

Under den andra perioden ingrep staten och tippade över balansen på arbetsmarknaden till arbetstagarnas fördel. Dagens modell med Industriavtalet och Medlingsinstitutet som viktiga inslag fungerar bättre än den interventionistiska, men är fortfarande övertung till fackets fördel p g a att 1970-talets arbetsrätt fortfarande är i stort sett intakt och möjligheterna att framför allt utlösa blockader och sympatiaktioner är obegränsade.

Ett annat huvudmoment i rapporten är insider-outsider-teorin. Den innebär att arbetsrätten ger de på arbetsmarknaden redan etablerade en fördel framför dem som försöker ta sig in. Detta ökar utanförskapet bland främst lågutbildade, invandrare och ungdomar. Det är möjligt att Ratios projekt är så insnävat till sitt perspektiv att man missar andra förklaringar än arbetsrätten som skäl till utanförskapet. Jag påstår inte att insider-outsider-teorin saknar förklaringsvärde. Men ett minst lika viktigt skäl till utanförskap är de ökande kvalifikationskraven.

När jag sommarjobbade på järnbruket på 1960-talet kunde "gubbarna" som stapplade fram mot pensionen och som p g a av arbetsskador och andra handikapp inte längre kunde göra en fullvärdig arbetsinsats alltid "gå med kvasten", d v s städa bland verktygsskåp och maskiner. Idag är funktionen utlagd på ett städföretag och städaren är operatör vid en städmaskin. De enkla inträdes- och utträdesjobben har försvunnit. Att inte peka även på detta som skäl för utanförskapet är obegripligt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.