Oxidering, nedbrytning, uppstår när våra celler omvandlar näring till energi. Med åren blir den processen mindre effektiv och förbränningen sämre. För att kunna äta sig yngre gäller det bland annat att äta mat som motverkar inflammationer.
Cathrine Schück listar de 20 bästa superråvarorna och hon förklarar exakt vad varje är bra för. Hon börjar med vitlök och berättar att det sänker halten av kolesterol och triglycerider i blodet. Vitlök sänker även blodtrycket och blodsockret. Det har en antiinflammatorisk, antibiotisk, immunstärkande och maskfördrivande verkan. Vitlökens hormonverkan kan lindra besvären i klimakteriet. Innehåller bland annat alliin, allicin, kiselsyra, vitamin A, B och C samt små mängder mineraler som natrium, selen, jod, kalium, järn, kalcium, fosfor, zink, krom, magnesium och koppar. Sägs även skydda mot cancer och hjärtsjukdom.
Boken innehåller också recept och det finns exempel på 60 rätter som alla är späckade med antioxidanter, bra fett, protein, fibrer och vitaminer. Sist finns sex recept på "bli-vacker-och-pigg-mat" där jag själv blev sugen på "glansigt-hår-direkt-middag".
Boken vänder sig till kvinnor och det kanske beror på att Cathrine i sitt yrke som viktcoach mest träffar kvinnor. Men det är klart att även män får ut något av att läsa boken. Att läsa och bläddra gav stor inspiration till att förbättra matvanorna.