Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Chockdoktrinen

Katastrofkapitalismens genombrott. Översättning av Henrik Gundenäs och Stefan Lindgren. Ordfront.
Lars Sköld Publicerad 23 januari 2008, kl 08:40

 Nyliberalismens härjningar

Bokomslag_ChockdoktrinenI boken "No Logo" gick Naomi Klein till våldsamt angrepp mot de multinationella företag som utnyttjar lågavlönade arbetare, inklusive barnarbetare, i fattiga länder och där attraktionen för företagen ligger i att där varken finns till exempel minimilöner, fackliga rättigheter eller arbetarskydd.

I den nya boken är måltavlan Nobelpristagaren i ekonomi Milton Friedman och hans marknadsfundamentalistiska syn på samhälle och sociala relationer. Chicagoskolan brukar användas som ett sammanfattande begrepp för den här traditionen. Dess ekonomiska grundsatser är privatiseringar, avregleringar och nedskärningar i den offentliga sektorn. Resultatet blir att den offentliga sektorn privatiseras, men att räkningen skickas till skattebetalarna, som garanterar företagens vinster.

Klein går igenom en lång rad exempel, från Pinochets kupp i Chile i början på 1970-talet till Irak och New Orleans. Överallt tycker hon sig se samma mönster. För att kunna genomdriva Chicagoskolans i breda folklager impopulära ekonomiska program krävs en chock; en statskupp, ett krig eller en naturkatastrof för att "reformerna" ska kunna framtvingas.

Det här är en beskrivning av globaliseringen och nyliberalismen från vänster, men framställningen är skrupulöst noggrant dokumenterad och bör rendera till läsning, även av de mest troskyldiga nyliberalerna.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.