Töntstämpeln som tidigare fanns på dem som bakade hemma är numera borta. Det är trendigt att baka bröd. Och det syns på bokfronten. Det kommer flera nya bakböcker denna höst.
Bröd - från bagels till tunnbröd är skriven av bagaren Göran Söderin tillsammans med journalisten George Strachal. De har förutom alla recept också skrivit en hel del om allmän brödkunskap. Allt från brödets 10 000 åriga historia till beskrivningar om olika mjölsorter och deras speciella egenskaper, liksom olika typer av jäsning och hur man gör för att få höga, fina bröd. Ett bra tips är till exempel att göra en fördeg som får jäsa över natten, så blir brödet både godare och luftigare.
Boken känns förvånansvärt inspirerande. Jag vet inte riktigt vad det beror på, javisst, bilderna är fina men vilken kokbok idag har inte underbara bilder. Nej, jag tror att det beror på att recepten faktiskt är enkla och lätta att göra hemma i sitt eget kök. Till exempel är baugette receptet inte på 14 (!) baugetter utan på två. Vilket passar alldeles utmärkt till ett vanligt hushåll.
Något jag saknar dock är förslag på hur man bäst förvarar bröd, vilka som passar att frysa in och hur de bäst tinas. Men det kanske kommer i nästa bok.