Här är exempel på olika bönor och tips på hur man tillagar dem.
Kikärter
De har en söt och lite nötaktig smak. Kikärtan passar särskilt bra till kyckling och kryddstarka korvar. Annars är det ju något som ingår i hommus och falaflar.
Så lagar du: blötlägg i 8 timmar. Koka i saltat vatten ca 45 minuter tills de är riktigt mjuka. Kikärter klarar frysning galant.
Kidneybönor
Namnet har de fått av att de till formen påminner om en njure (kidney på engelska). De har en mild och söt smak. Sägs vara en bra nybörjarböna. Efter kokning håller de formen fint och passar i chiligrytor samt sallader. Men de kan också mixas till en god smörgåspastej eller bönsalsa.
Så lagar du: blötlägg i 10 timmar. Koka i saltat vatten cirka 60 minuter.
Adzukibönor
I Japan och Kina används dessa till desserter. Håller formen fint, men skalet är rätt hårt och bönorna passar därför bäst i blandade rätter. Blanda bönorna i kokt ris eller i sallader. I syrliga rätter kan skalet bli segt så blanda ner dem precis före servering. Gamla adzukibönor kan bli beska så använd dem snabbt.
Så lagar du: blötlägg i 8 timmar. Koka bönorna i lättsaltat vatten cirka 20 minuter.
Sojabönor
Eftersom den innehåller mycket protein av bra kvalitet är den basmat i stora delar av världen. Den innehåller något mer fett än andra bönor. Många studier tyder på att protein från sojabönan skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. För bönälskare som gillar mycket smak passar sojabönan utmärkt. Annars äts den ofta i form av tofu, tempeh, natto eller miso.
Så lagar du: blötlägg i 10 timmar. Koka i saltat vatten 1 ½ - 2 timmar gärna med en klyftad gul lök och lagerblad.
Mungbönor
Nära släkt med den gröna ärtan. Eftersom skalet är rätt segt håller mungbönan formen efter kokning men passar inte till puré eller mos.
Så lagar du: blötlägg i cirka 8 timmar. Koka i lättsaltat vatten i cirka 12 minuter tills de är riktigt mjuka.
Black eye-bönor
Dekorativ i sallader och piggar upp pastarätter. På svenska kallas den böna på engelska ärta. Kanske för att den är ovanligt mjäll med en fin ärtig smak som ofta tilltalar nybörjare.
Så lagar du: blötlägg i 8 timmar. Koka i saltat vatten cirka 20 minuter.
Svarta bönor
De är bland de järnrikaste men också rik på andra mineraler och vitaminer. Används ofta i Brasilien där den är basen i vegetariska röror och fläskgrytor. Svarta bönor är lite söta i smaken och matchas med fördel av både lime och chili.
Så lagar du: blötlägg i 8 timmar. Koka i saltat vatten cirka 40 minuter. För ljusa rätter kan det vara smart att skölja de kokta bönorna i lite kallt vatten så behåller övriga ingredienser sin fina färg.
Stora vita bönor
Kär böna har många namn: smörböna, limabönor och jumbobönor. Koka hellre stora vita bönor en aningen för mycket än för lite. Annars kan de bli en tuff match för magen.
Med rätt kokning blir de smöriga i konsistensen med mild mandelliknande smak. Goda med en enkel dressing eller i sallader och grytor.
Så lagar du: blötlägg i minst 8 timmar. Koka i lättsaltat vatten cirka 1 timme.
Röda linser
Eftersom de är skalade är de snällare mot magen än andra linser. Det mesta av den röda färgen försvinner vid kokning.
Så lagar du: behöver inte blötläggas. Koka i saltat vatten cirka 10 minuter. I syrliga grytor tar det längre tid.
Gröna linser
De har skalet kvar och håller formen bra. De har en kraftig smak. Om du använder mycket vitlök och kryddor kommer de till sin rätt.
Så lagar du: koka i saltat vatten cirka 30 minuter, gärna med en klyfta gul lök och ett lagerblad. Blötlägg gärna någon timme så kokar linserna snabbare.
Källa: Risenta och Saltåkvarn.