Bah, vad är väl ett bröllop på slottet? I brist på kungligheter i bekantskapskretsen går det alltid att baka en egen klassisk prinsesstårta.
Botten:
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
200 gram smält smör
Vaniljkräm:
1 msk potatismjöl
3 dl kaffegrädde
½ vaniljstång
2 äggulor
2-3 msk socker
3 gelatinblad
Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
200 gram mandelmassa
Grön eller röd karamellfärg
Lite grädde
3 dl vispgrädde
½ msk vaniljsocker
Vispa ihop ägg och socker, blanda i mjölet och det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda 40 minuter i 175 grader. Låt svalna och dela i två bottnar.
Koka vaniljkrämen genom att lägga potatismjölet i en kastrull, ta i lite grädde i taget och rör försiktigt så att det inte blir några klumpar. Lägg i vaniljstången (delad och urskrapad), äggulorna och sockret. Låt blandningen koka under vispning. Blötlägg under tiden gelatinbladen i 5 minuter vatten. Låt dem rinna av, lägg ned i krämen och vispa tills gelatinet löst sig. Låt krämen svalna. Vispa grädden med vaniljsocker.
Bygg upp tårtan genom att varva botten, vaniljkräm och grädde. Ställ tårtan kallt.
Vispa grädden och lägg ett lager runt om. Riv mandelmassan. Den färgas lätt om du droppar karamellfärgen i lite grädde. Kavla ut mandelmassan till en rund platt cirkel, lägg försiktigt över tårtan och skär bort de överflödiga kanterna. Dekorera med blad och rosor i mandelmassa eller en prinsesskrona. Sikta florsocker på.