Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Besserwisserparadoxen

Det finns många paradoxer på en arbetsplats - en av de mest knepiga är besserwisserparadoxen.
Johanna Rovira Publicerad 23 augusti 2012, kl 14:19
Johanna Rovira kommenterar

Då och då kommer det till varje arbetsplats pigga, klarögda praktikanter och vikarier som sprudlar av kreativitet och idéer om vad som skulle kunna göras för att få fjutt på verksamheten.  Men de tas raskt ner på jorden av gamla magsura medarbetare med orden:

- Det där har vi redan gjort.

- Den där artikeln skrev vi i fjol.

- Det där har vi faktiskt prövat.

De klarögda blir något mindre klarögda och lär sig hålla inne med eventuella goda uppslag och idéer.

Samtidigt kommer det då och då nya jobbiga typer som tror sig ha svaren på allt - saker som vi som arbetat några år har testat men förkastat eftersom det faktiskt inte funkade. Eftersom det faktiskt innebar merjobb och var en skitusel idé från början. Och det förklarar vi för dessa nya besserwissrar som tror att de uppfunnit hjulet med orden:

- Det där har vi redan gjort

- Den där artikeln skrev vi i fjol.

- Det där har vi faktiskt prövat.

Besserwisserparadoxen i ett nötskal.

Som alla zombieförfattare insett finns det ingen trovärdig lösning på en paradox. Zombieförfattarna låter (om de är kloka) helt enkelt bli att försöka förklara hur det är möjligt att zombiesmittan överförs från zombie till människa SAMTIDIGT som zombier faktiskt äter upp människor, vilket logiskt skulle få konsekvensen att zombierna snart nog skulle utrota sig själva genom att äta upp alla zombiekandidater och då skulle det faktiskt inte bli mycket till bok/film för att inte tala att det inte skulle finnas en tillstymmelse till chans att göra en uppföljning.

Men för besservisserparadoxen kan det faktiskt finnas en fungerade quickfix - JB-principen. Varje förälder känner till den - det är den man drar till med när man helt enkelt inte ids argumentera mer med en halsstarrig sexåring som kräver en av sina ideliga förklaringar på varför saker och ting är som de är: 

Därför. Jag Bestämmer.

För att undvika eventuella missförstånd och avvärja onödigt tjafs om vem Jaget i JB-principen syftar på, kan vi väl helt enkelt säga att JB ska utläsas Johanna Bestämmer. Jag  (Johanna Rovira alltså, ingen annan Johanna) får helt enkelt mandat att avgöra vilka idéer som är fräscha eller värda att omprövas och vilka som är urbota korkade och vars upphovsmän genast ska dra på sig en dumstrut och skämmas.

Och för att förenkla arbetslivet ytterligare föreslår jag att JB-principen inte bara nyttjas när det gäller besserwisserparadoxen utan i alla avseenden.  För när man tänker närmare på saken är hela arbetslivet en enda stor paradox. 

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.