Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Berlusconi - Italienaren

Brombergs
Niklas Hallstedt Publicerad

 Trots att tidningarna skriver om att Berlusconi kan tvingas kasta in handduken inom kort finns mycket som talar för att han hänger med ett tag till. Han är visserligen 70 plus, men italiensk politik är i mångt och mycket en sysselsättning för gamla gubbar. Berlusconi kommer att göra allt för att slå Mussolinis rekord på tjugo år vid makten, konstaterar också Kappelin.

Frågan är hur Berlusconi, denna skönhetsopererade ultrafjant med sina löjliga flickhistorier och påstådda maffiaanknytning, kan hålla sig kvar vid makten? Varför kickar inte italienarna helt enkelt ut honom från premiärministerpalatset?

Något heltäckande svar erbjuder inte Kappelin, i alla fall inget som riktigt når fram. Däremot en mängd småskärvor av förklaringar, där kanske Berlusconis dominans av den italienska tevescenen väger tyngst.

Inte heller begriper man Berlusconi själv. Vem är han? Vad driver honom? Man ska inte se honom som en clown, utan som en komplex politiker, varnar Kappelin. Men kanske bör man snarare se honom som clown och politiker. Uppenbarligen hyser han ett abnormt behov av att synas, varenda gest, varenda uttalande skriker om behovet av uppmärksamhet.

Kappelins bok fungerar som ett slags introduktion till italiensk politik och italienskt samhällsliv för nordbor. Upp målas en bild av Italien som ett fiffel- och roffarsamhälle, där misstron mot staten är stor, och där den som lyckas lura systemet möts med beundran.

Men riktigt tänder det inte till. Kanske beror det på att skildringen nästan uteslutande bygger på böcker och tidningsartiklar. Det blir lätt en känsla av för mycket papper, för lite kött och blod.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.