Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Äventyr på riktigt

Berättelsen om upptäckaren Sven Hedin. Norstedts.
Lars Sköld Publicerad 27 mars 2008, kl 14:20

Bokomslag Äventyr på riktigt. Berättelsen om upptäckaren Sven HedinAxel Odelberg har gett sig i kast med en psykologisk gåta. Sven Hedin genomförde tre egna expeditioner till Centralasien åren kring sekelskiftet 1900. Han höll på att omkomma i Takla Makan-öknen där han emellertid också upptäckte två övergivna buddistiska städer. Hedin löste gåtan med den vandrande sjön Lop-Nor. I slutet av 1920-talet till mitten av 1930-talet ledde han en serie expeditioner bl a för att undersöka möjligheterna att dra vägar och flyglinjer i västra Kina. Allt detta gjorde honom världsberömd och firad. Han blev den siste svensk som adlades.

Det blev när han använde sin enorma berömmelse för politiska syften som det spårade ur. Hedin var konservativ, nationalromantiker och rojalist. Borggårdstalet 1914 där Gustaf V försökte hävda en personlig kungamakt vilket ledde till regering Staffs avgång hade honom som författare. Han ställde helhjärtat upp på Tysklands sida i båda världskrigen. I en dödsruna över Hitler skrev han i DN 2 maj 1945 att Führern var "en av de största män som världshistorien ägt".  Vinden vände och Sven Hedin blev var mans niding. Förmodligen är det ett av skälen till att ingen heltäckande biografi har kommit förrän nu.

Odelberg antyder att Hedin, som hade bättre tillgång till Adolf Hitler än någon annan svensk, utnyttjades av den svenska statsledningen under krigsåren mer än denna har velat medge. Det var inte rumsrent att medge sådana förbindelser med Hitlers "kompis". Den fortsatta debatten får ge svar på frågan om Sven Hedins roll som främjare av svenska intressen inför Hitler.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.