Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Att bo granne med ondskan. Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen.

Albert Bonniers Förlag
Lars Sköld Publicerad 28 februari 2011, kl 13:18

 Som man frågar får man svar är en regel som även gäller inom historievetenskapen. Från mitten av 1960-talet till slutet av 1970-talet pågick forskningsprojektet "Sverige under andra världskriget". Projektet gav till resultat en mängd avhandlingar, artiklar och rapporter. Åmark själv deltog med avhandlingen "Makt eller moral". Det perspektivet koncentrerade sig på hur det var att leva i Sverige med beredskap, cellull, ransoneringskuponger och svarta börshandel. Den politiska och militära ledningen spelade en huvudroll för forskaransträngningarna.

"Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen", det nya forskningsprojektet, ställer andra frågor till nästan oändliga materialet. Det startade år 2000 och den här boken är sammanfattningen av en lång rad forskningsresultat. Här har perspektivet vidgats till även andra aktörer, människor, grupper, organisationer och företag. Nu ställs ganska obehagliga frågor om i vilken mån det svenska agerandet faktiskt hjälpte de tyska krigsansträngningarna och t ex underlättade ockupationen av Norge.

Regeringen hade ett svårt läge. Tyskvänligheten var utbredd i många inflytelserika kretsar i Sverige. Inte så att t ex officerare, höga ämbetsmän och storföretagare var nazister. Det hörde snarast till undantagen. Men det fanns en utbredd sympati för Tyskland, vars ekonomiska och kulturella inflytande snarast kan jämföras med det angloamerikanska i dagens Sverige. Man ansåg också att Tyskland behandlats orättvist av segrarmakterna i Versaillesfreden efter det första världskriget. I dessa kretsar härskade också en stark antikommunism. I valet mellan Hitler och Stalin ansågs den förre som det mindre onda alternativet. Samtidigt fanns det under Hitlers första framgångsrika krigsår starka krafter som ville att Sverige i god tid skulle anpassa sig till ett av Nazityskland dominerat Europa.

Emellertid blev den svenska opinionen allt mera kritisk. Det handlade inte enbart om opportunism. Efter anfallet mot Sovjetunionen sommaren 1941 nådde tyskarnas brutalisering av krigföringen tidigare oanade höjder. Efterhand som information sipprade ut om nazisternas koncentrations- och förintelseläger ökade avståndstagandet till avsky.

Statsminister Per Albin Hansson var regeringens självklare dominant. För honom gällde det att till varje pris hålla Sverige utanför kriget. Han talade hela tiden om "stormaktskriget". Det handlade alltså inte om en kamp mellan demokrati och diktatur, mellan gott och ont. Begreppet "stormaktskrig" antydde att världsbranden inte angick småstaterna. De hade ingen anledning att engagera sig. Sverige skulle vara neutralt och som ett neutralt land ha freden som ett övergripande mål och även ha som ambition att upprätthålla vänskapliga förbindelser med alla stater.

På så sätt betar Åmark sig igenom område för område. Han belyser hur kyrka, affärsvärld och pressen förhöll sig till nazismen. Han går också igenom hur rasism, rasbiologi och antisemitism var ett grundläggande drag även i det svenska samhället. Justitieministern i samlingsregeringen, KG Westman, var ingen övertygad anhängare av demokratin. Uppräkningen kan göras lång, men summan av kardemumman är att Åmarks bok är en imponerande sammanfattning av forskningsläget när det gäller vad som hände i Sverige under andra världskriget och hur vi påverkades av och påverkade omvärlden.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.