Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Äsch...vad är väl fyra miljarder?

Vattenfalls förre vd Lars G Josefsson kostade företaget 145 miljoner kronor under sina tio år i företaget, berättade Aftonbladet häromdagen. Men då hade man inte räknat in de 4,3 miljarder som man förlorade på köpet av holländska energijätten Nuon.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Tänk om man hade arbetat på ett företag i en bransch där man snudd på skär guld med täljkniv. Tänk om företaget ändå inte ansågs dra in tillräckligt med pengar och skulle sparka anställda. Tänk om företaget i samma veva slarvade bort 4,3 miljarder kronor.

Lite småförbannad skulle man kanske bli, något slags ansvar skulle man nog vilja utkräva.

Det ovannämnda är precis vad som hänt på statliga Vattenfall. 2009 köptes Nuon för den nätta summan 100 miljarder kronor, en affär som beskrevs som en av de största i svensk företagshistoria.

Men det var inte bara en jätteaffär. Det var också en jättedålig affär visade det sig så småningom. Nyligen kom beskedet att värdet på Nuon skrivs ned med 4,3 miljarder.

Att miljardförlusten skulle kunna beskrivas som något "bokföringstekniskt" är lite knepigt att tro på. Helt plötsligt har, som Svenska Dagbladets reporter Andreas Cervenka påpekade i helgen, de riktiga pengarna som lånats för köpet "förvandlats till någon slags värdelös Monopolvaluta".

Vissa saker väcker uppståndelse, andra inte. Och det är långtifrån alltid man förstår logiken.

Men nog borde Vattenfalls kapitalförstöring gett större eko.

Nu har i alla fall riksdagens näringsutskott reagerat och kallat in Vattenfalls vd Øystein Løseth för att få en redogörelse för vad som pågår. Løseth är verkligen rätt person; innan han kom till Vattenfall var han vd för just Nuon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.