Recepten är för fyra personer.
Blåmusslor i apelsinsås
- Perfekt som förrätt eller som lunch. Serveras i djup tallrik med brytbröd, säger Lennart Holm.
1 kg blåmusslor tvättade. Kolla så att alla blåmusslor stänger sig efter att du knackar på dem.
1 liten bit purjolök
2 st charlottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 liten bit rotselleri
1 liten bit fänkål eller frön
2 dl vit portvin
2 st apelsiner
4 dl vispgrädde eller matlagninggrädde
Perfekt förätt eller som lunch.
Ansa och skölj grönsakerna, dela dem i mindre bitar och fräs i lite olivolja. Lägg de tvättade blåmusslorna i kastrullen och häll på portvinet. Täck med lock. Koka tills att musslorna har öppnat sig. Plocka ur musslorna och koka ner buljongen tills den har en hög smak. Sila igenom en silduk eller liknande till en ny kastrull. Riv apelsinskal från en apelsin och pressa ur saften från två apelsiner. Häll på saften och grädden ihop med blåmusselfonden. Koka ihop igen tills den blir lagom såsaktig och hög i smaken. Smaka av med salt och vitpeppar sen tillsäter du de rivna apelsinskalen och blåmusslorna.
Tomat och apelsinsalsa med parmesanost och rostade pinjenötter
- Perfekt som drink tilltugg på en crossini eller som tillbehör till grillat, säger Lennart Holm.
4 st plommontomater eller kvisttomater
½ vitlöksklyfta
1 st apelsin
Några blad färsk basilika
Några droppar olivolja
Salt peppar
Lite rostade pinjenötter
En liten bit färsk parmesanost
Skåla tomaterna och ta ur kärnhuset. Skär i mindre bitar. Skala apelsinen och filea och skär i mindre bitar. Finhacka vitlöksklyftan och finstrimla basilikan. Lägg ner allt i en rostfri bunke rör om ordentligt, tillsätt basilikan och olivoljan smaka av med salt och peppar. Glöm inte pinjenötterna och hyvla över lite parmesanost strax innan servering.
Blodapelsincurd
- Passar utmärkt på rostad bröd men kan även användas som tillbehör till lammstek, säger Lennart Holm.
2 st blodapelsiner
2 st ägg
2,5 dl socker
100 gr osaltat smör
Pressa apelsinerna och riv skalet. Vispa allt utom smöret i en rostfri bunke. Häll sedan i det i en rostfri kastrull och låt det sjuda upp under ständig omrörning. Tills den har tjocknat tillsätt då det tärnade smöret under ständig omrörning. Häll upp i en form och ställ kallt tills den har stelnat.