Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Apelsin som krydda

I Kollega nr 1/08 berättar Lennart Holm, kökschef på Lejondals Slott hur han använder sig av apelsiner i sin matlagning. Lennart använder alltid ekologiska apelsiner. Här kommer fler recept.
Åsa Frisk Publicerad
Musslor i apelsinsås

Recepten är för fyra personer. 

Blåmusslor i apelsinsås 

- Perfekt som förrätt eller som lunch. Serveras i djup tallrik med brytbröd, säger Lennart Holm.

1 kg blåmusslor tvättade. Kolla så att alla blåmusslor stänger sig efter att du knackar på dem.
1 liten bit purjolök
2 st charlottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 liten bit rotselleri
1 liten bit fänkål eller frön
2 dl vit portvin
2 st apelsiner
4 dl vispgrädde eller matlagninggrädde

Perfekt förätt eller som lunch.

Ansa och skölj grönsakerna, dela dem i mindre bitar och fräs i lite olivolja. Lägg de tvättade blåmusslorna i kastrullen och häll på portvinet. Täck med lock. Koka tills att musslorna har öppnat sig. Plocka ur musslorna och koka ner buljongen tills den har en hög smak. Sila igenom en silduk eller liknande till en ny kastrull. Riv apelsinskal från en apelsin och pressa ur saften från två apelsiner. Häll på saften och grädden ihop med blåmusselfonden. Koka ihop igen tills den blir lagom såsaktig och hög i smaken. Smaka av med salt och vitpeppar sen tillsäter du de rivna apelsinskalen och blåmusslorna.

 Salsa med apelsin

Tomat och apelsinsalsa med parmesanost och rostade pinjenötter

- Perfekt som drink tilltugg på en crossini eller som tillbehör till grillat, säger Lennart Holm.

4 st plommontomater eller kvisttomater
½ vitlöksklyfta
1 st apelsin
Några blad färsk basilika
Några droppar olivolja
Salt peppar
Lite rostade pinjenötter
En liten bit färsk parmesanost

Skåla tomaterna och ta ur kärnhuset. Skär i mindre bitar. Skala apelsinen och filea och skär i mindre bitar. Finhacka vitlöksklyftan och finstrimla basilikan. Lägg ner allt i en rostfri bunke rör om ordentligt, tillsätt basilikan och olivoljan smaka av med salt och peppar. Glöm inte pinjenötterna och hyvla över lite parmesanost strax innan servering.

Blodapelsincurd

- Passar utmärkt på rostad bröd  men kan även användas som tillbehör till lammstek, säger Lennart Holm.

2 st blodapelsiner
2 st ägg
2,5 dl socker
100 gr osaltat smör

Pressa apelsinerna och riv skalet. Vispa allt utom smöret i en rostfri bunke. Häll sedan i det i en rostfri kastrull och låt det sjuda upp under ständig omrörning. Tills den har tjocknat tillsätt då det tärnade smöret under ständig omrörning. Häll upp i en form och ställ kallt tills den har stelnat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.