Det är naturligtvis tacksamt att skriva en kokbok om italiensk matlagning. Italiensk mat är ju världens godaste, men samtidigt helt utan underligheter. Det är bara bra råvaror, lite känsla och pang på. Och så behövs det en dos tålamod ibland. Det är ju inte som att koka snabbmakaroner.
Men det är klart att det går att misslyckas. Särskilt om man är en slarver. Då kan man glädja sig åt en kokbok som inte bara består av en massa fina bilder, utan också är något att hålla i handen för oss matlagningsanalfabeter. Här får man lära sig att laga italienskt från scratch. Hur man gör en riktigt god italiensk tomatsås exempelvis. Eller en pasta genovese eller, lite svårare, en risotto alla milanese för den delen, allt oerhört pedagogiskt beskrivet.
Och så får man veta att man ska slänga på ordentligt med salt när man kokar pasta, en näve är lagom för fyra personer. Bara en sådan sak. "Gå på din känsla och smaka, smaka, smaka. Du märker när det är gott", som Santambrogio-Öberg skriver.