Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Al dente

Norstedts
Niklas Hallstedt Publicerad

 Det är naturligtvis tacksamt att skriva en kokbok om italiensk matlagning. Italiensk mat är ju världens godaste, men samtidigt helt utan underligheter. Det är bara bra råvaror, lite känsla och pang på. Och så behövs det en dos tålamod ibland. Det är ju inte som att koka snabbmakaroner.

Men det är klart att det går att misslyckas. Särskilt om man är en slarver. Då kan man glädja sig åt en kokbok som inte bara består av en massa fina bilder, utan också är något att hålla i handen för oss matlagningsanalfabeter. Här får man lära sig att laga italienskt från scratch. Hur man gör en riktigt god italiensk tomatsås exempelvis. Eller en pasta genovese eller, lite svårare, en risotto alla milanese för den delen, allt oerhört pedagogiskt beskrivet.

Och så får man veta att man ska slänga på ordentligt med salt när man kokar pasta, en näve är lagom för fyra personer. Bara en sådan sak. "Gå på din känsla och smaka, smaka, smaka. Du märker när det är gott", som Santambrogio-Öberg skriver.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.