Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Omänskliga villkor vid hockey-VM

Tvångsarbete och andra människorättskränkningar har förekommit i samband med arrangemanget av ishockey-VM i Vitryssland som börjar i dag, fredag. Det visar en ny rapport som kom i veckan.
Petra Rendik Publicerad 8 maj 2014, kl 10:39
Alexander Zemlianichenko/TT
Den vitryske presidenten Alexandr Lukasjenko i en närkamp mot Alexander Sopelkin i en presidentmatch mellan Vitryssland och Ryssland. Alexander Zemlianichenko/TT

I morgon, fredag, kör hockey-VM igång i den vitryska huvudstaden Minsk. Men det är först på lördag som Tre Kronor möter Danmark i en arena som enligt en ny rapport ska ha byggts under omänskliga förhållanden.

Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd visar i rapporten ”Mänskliga rättigheter på hal is” att tvångsarbete och andra människorättskränkningar har förekommit. Hemlösa och diverse ”orosmoment” har rensats bort från gator och torg så att inget kan störa hockeyfesten.

Valet av Vitryssland, som också kallas Europas sista diktatur, som värdnation är omdiskuterat. Svenska Ishockeyförbundet har varit med och röstat fram landet som arrangör av mästerskapet men inte gjort en konsekvensanalys av risken för människorättskränkningar enligt rapporten.

Även Tre Kronors huvudsponsorer Svenska spel, Scandic Hotels, Skoda och Bauhaus får kritik. Som sponsorer har man inte ställt sig frågan om vilket ansvar man och vad man kan göra för att påverka situationen.

Det är berättigade frågor menar Johan Tisell, presschef på Svenska spel.

- Vi har tillsammans med idrottsrörelsen jobbat med värderingsfrågor i andra sammanhang, men då främst i ett nationellt perspektiv. Det är rimligt att idrottens värdegrund också får inflytande över vilka länder som tilldelas mästerskap. Här måste vi lyssna på kritiken och försöka ta ett större ansvar. Men flera aktörer måste göra det och frågan måste främst lyftas av internationella idrotter, säger Johan Tisell.

Valen av länder som fått arrangera stora mästerskap och idrottsarrangemang som till exempel sommar-OS i Kina 2008 och nu senast vinter-OS i ryska Sotji har kritiserats och diskuterats flitigt de senare åren och det lär fortsätta.  2022 spelas fotbolls-VM i Qatar där flera hundra gästarbetare redan ska ha omkommit i samband med bygget av arenor.

Johan Tisell tycker att sponsorerna kan ta ett större ansvar och försöka påverka genom att bland annat tillämpa OECD:s riktlinjer och FN:s Global Compact i sponsorsamarbeten men risk och konsekvensanalysen måste göras i första hand av idrotten själva.

Sett i backspegeln, är det fel att Vitryssland håller i ishockey-VM?

- Vi hade hellre sett att VM spelats någon annanstans men vår förhoppning, och den kanske är naiv, är att mästerskapet kan skapa debatt och en större insyn i vad som faktisk sker i Vitryssland.

Även på Scandic Hotel, som är en annan huvudsponsor, har man tagit till sig av kritiken i rapporten. Företaget är värderingsstyrt och mänskliga rättigheter står högt på agendan menar Mathias Kemi, sponsor och partnerchef på Scandic Hotel. Som sponsor kan man påverka mer genom att  som i det här fallet få hockeyförbundet att välja rätt i framtida val av värdnationer.

- Vi har ett avtal med svenska ishockeyförbundet, inte mästerskapen. Vi står bakom Tre Kronor fullt ut men inte bakom det som sker i Vitryssland. Vi kan inte påverka det som sker i Vitryssland men vi kan påverka hockeyförbundet när de står inför en urvalsprocess.

Hur då?

-  Genom framtida avtalsskrivningar. Vi kan starkt påtala att vi inte vill att Sverige lägger sin röst på länder som kränker mänskliga rättigheter, säger Mathias Kemi.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.