Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Oförändrat i facktoppen

Det blir oförändrat i Unionentoppen om valberedningen får igenom sitt förslag vid förbundets kongress i oktober. Däremot ser det ut att kunna bli många nya ansikten i förbundsstyrelsen – men ändå en ganska homogen grupp, vad gäller mångfald och ålder.
Johanna Rovira Publicerad 18 september 2019, kl 15:53
Camilla Svensk
Unionens nuvarande förbundsstyrelse (FS). Camilla Svensk

Unionens presidium, det vill säga ordförande Martin Linder, förste vice ordförande Peter Hellberg och andra vice ordförande Marina Åman är valberedningens dream team. De får gärna stanna på sina poster, enligt det förslag som valberedningen just offentliggjort.

Läs mer: Dubbelt upp för Peter Hellberg

Några regioner vill gärna se en rockad i toppen – Marina Åman är till exempel nominerad både till ordförande och första vice. Vilken av rollerna hon själv helst ser sig i vill hon inte svara på:

– Jag vill inte framföra åsikter om valberedningens beslut. För mig är det en väldigt viktig demokratisk princip att det är valberedningen som gör fotarbetet och föreslår och kongressen som väljer. Jag är glad och hedrad över att vara en del av valberedningens förslag, men det är naturligtvis upp till kongressen att välja, säger hon.

Blir du inte omvald kommer du att stå utan jobb eftersom du sagt upp dig från ditt arbete på IBM. Vad gör du i så fall?
– Det varken kan eller vill jag svara på. Den dagen, den sorgen. Jag ställer upp för att jag vill fortsätta jobba i Unionens presidium och jag vill ha fokus på det.

På grund av en del avhopp är många av de föreslagna ledamöterna till förbundsstyrelsen helt nya förmågor i sammanhanget. Har du något bra råd till dem?
– När du sitter där och tänker: ”Vad pratar de om?” – våga fråga. Det finns inga dumma frågor, men det dummaste man kan göra är att låtsas förstå och fatta beslut för att man tror något. Att vara ledamot i Unionens förbundsstyrelse kommer med ett väldigt stort ansvar, i synnerhet nu, när FS får rivstarta i en avtalsrörelse som påverkar i stort sett hela den svenska arbetsmarknaden .

– Se också till att vara ordentligt påläst inför mötena. Ställ frågor innan om det är något du inte förstår, säger Marina Åman.

Sex ledamöter föreslås för omval och till de återstående platserna som ordinarie ledamöter och suppleanter har valberedningen föreslagit tre män och fyra kvinnor. Däremot ser det lite si och så ut med mångfalden vad gäller etnisk bakgrund i gruppen och medelåldern är tämligen hög – 48 år.  Bara en av de hugade ledamöterna är under 30 år.

Valberedningens förslag

Valberedningen föreslår omval av följande ledamöter:

  • Stefan Carlsson, arbetsrättsspecialist på Telia, region Öst.
  • Mikael Hansson, heltidsfacklig, Astra Zeneca, Göteborg.
  • Martin Johansson, SAS markpersonal, Stockholm
  • Ulrika Johansson, redovisningsekonom ,Gestamp Hardtech, Norrbotten.
  • Hans Lindau, heltidsfacklig, Ellos, region Sjuhall.
  • Theres Sysimetsä, projektledare, Sveriges Elevkårer, Stockholm

Nya ledamöter blir, om kongressen håller med valberedningen:

  • Christina Balder, arbetssökande från Skaraborg/Väst,
  • Kenneth Lund, heltidsfacklig, Borealis i Göteborg,
  • August Tapojärvi, kundhandläggare, Radiotjänst i Kiruna
  • Maria Nassikas, Sveriges Television, Stockholm.

Av valberedningen föreslagna suppleanter:

  • Henrik Vahldiek, konfigureringstekniker, Atea Logistics AB, Småland.
  • Johanna Padoan Vintersved, skribent, Etteplan Sweden AB, Uppland
  • Annika Salomonsson, Ericsson AB, Stockholm.
Unionen

Förhandlingar med Klarna har brutit samman

Förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna har brutit samman.
– Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.
David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 23 oktober 2023, kl 12:41
Till vänster, Klarnas huvudkontor. Till höger Martin Wästfelt, Unionen.
Unionen frånträder förhandlingarna med Klarna, det stod klart under måndagen. Foto: Simon Rehnström/TT/Claudio Bresciani/TT.

Efter åtta månaders förhandling står det klart: Unionen och Klarna står för långt ifrån varandra i frågan om kollektivavtal. Under måndagen valde förbundet att avsluta förhandlingarna.

–  Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna. Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Den stora stötestenen har, enligt Unionen, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom.

Hur skulle du vilja sammanfatta förhandlingarna?

– Det har inte varit tvärstopp, vi har haft genomgångar av substans gällande till exempel pensionsfrågorna, men det har funnits en vilja att förhala processen från Klarnas sida.

Vad händer nu? Kommer ni ta till konfliktvapnet?

– Det är vår yttersta åtgärd och ett viktigt medel. Men exakt vad som blir vårt nästa steg svarar vi inte på nu. Det är inget mål för oss att gå i konflikt utan ett nödvändigt medel – om så krävs.

Unionen har försökt få Klarna att teckna kollektivavtal flera gånger de senaste åren, men utan resultat. Frågan fick nytt liv sommaren 2022 när Klarna meddelade att tio procent av personalstyrkan skulle sägas upp. Enligt Unionenklubben hade företaget fattat beslutet utan att informera eller förhandla med dem.

Stämdes för brott mot mbl

Unionen stämde sedan Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, inleds i början av november.

– AD-processen handlar om medlemsinflytande när det är som allra viktigast, nämligen när ett företag ska göra neddragningar och säga upp folk. Frågan är viktig att pröva och vår uppfattning är att Klarna gick över gränsen, säger Martin Wästfelt.

Klarna har även fått kritik från Arbetsmiljöverket. Företaget lät flera av sina medarbetare arbeta natt trots avsaknaden av ett kollektivavtal som reglerade arbetstiden.

– Det är inte tillåtet att arbeta natt i Sverige utan att ha kollektivavtal som medger undantag, eller en dispens från Arbetsmiljöverket, sa Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, i september förra året.

Klarnas vd twittrade om kollektivavtal

Bankens vd, Sebastian Siemiatkowski, skrev om kollektivavtal på X, tidigare Twitter, förra helgen:

”Spenderat helgen med att läsa det första utkastet till kollektivavtal som facken skickade för 1 vecka sedan. Det och Star Wars med barnen. Spännande att faktiskt se ett riktigt i detaljerna. Läste ju om Saltsjöbadsavtalen i skolan och sen på Handels. Men aldrig fått chansen att läsa det i detaljerna på det här sättet. Intressant och mycket att fundera på kring det och hur det är tänkt att funka.”

När Kollega ber Klarna om en kommentar till de avbrutna förhandlingarna får vi ett mejl på engelska som vd:n skickade till alla anställda i fredags. Enligt det är Sebastian Siemiatkowski besviken på att fackförbunden avslutade förhandlingarna. Han medger att förhandlingarna gått långsamt, men förstår inte varför facken inte ville fortsätta:

"Med mina goda avsikter och tro på svensk pragmatism och samarbetsanda kan jag inte förstå varför de inte skulle vilja ta denna möjlighet att utforska en bra väg framåt!", skriver han.

Enligt vd:n är flera anställda skeptiska till kollektivavtal och vill hellre företräda sig själva. 

Sebastian Siemiatkowski skriver också att villkoren på Klarna är mycket bättre än villkoren i det föreslagna kollektivavtalet. Dessutom är han tveksam till om kollektivavtal passar Klarna eftersom banken är internationell med en unik affärsmodell och arbetsplatskultur.

Han avslutar dock med att skriva att han inte utesluter ett kollektivavtal på Klarna, men att han vill analysera frågorna kring ett avtal ytterligare. 

Det här innebär kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Avtalet reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. Det innefattar också försäkringar för exempelvis sjukdom och avtal om tjänstepension.

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet är miniminivåer.