Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Klimatsmart soppa

Maten är en av våra stora klimatbovar. En liten förändring i vardagen kan göra stor skillnad. Här är en snabbkurs i miljömedvetna matvanor.
Åsa Frisk Publicerad

Ät mindre kött och släng mind­re. Mer än 20 procent av svenskarnas mat åker i soporna. Byt ut grönsalladen och välj morot, vitkål och palsternacka i stället. Välj frukt och grönt efter säsong. Det sägs att en portion ris orsakar mer än dubbelt så stora utsläpp av klimatgaser som en portion potatis så byt ut riset mot pasta, potatis, bulgur eller matvete.
Snask är gott men inte bra för vare sig människan eller miljön, dags att dra ned godiskontot. Står fisk på menyn ska man enligt Naturskyddsföreningen välja sill/strömming, abborre, gädda och gös och absolut inte bottentrålad fisk.

En vegetarisk soppa är både klimatsmart och värmande så här mitt i vintern. Receptet kommer från Ecoviva.

Borsjtj med chèvrecrème 
400 g rödbetor
300 g vitkål
200 g morötter
1 gul lök
1 liter vatten
2 buljongtärningar
2 klyftor vitlök
1/2 msk vitvinsvinäger
150 g chèvreost
2 dl gräddfil
1 tsk honung
Salt och peppar


1. Skala rödbetor, morötter och gul lök. Strimla i matberedare eller riv grovt tillsammans med vitkålen.
2. Fräs grönsakerna i en tjockbottnad kastrull i ett par teskedar olja. Grönsakerna ska bli lite mjuka. Tillsätt vatten, buljongtärningar, pressade vitlöksklyftor, ½ msk vinäger.
3. Låt soppan få ett uppkok och sjud några minuter på svag värme under lock. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger.
4. Mosa chèvreosten med grädd­filen. Tillsätt honung, salt och peppar efter smak. Smula eventuellt i lite torkad rosmarin eller timjan.
5. Servera soppan med bröd och chèvrecrème.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.