Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Nominera ditt barnvänliga jobb!

Är det bara positivt att vara förälder på ditt jobb? I så fall har du nu chansen att lyfta fram din arbetsgivare som ett föredöme för andra. Fram till den 4 mars kan du nämligen nominera ditt företag till Unionens tävling Guldnappen.
Anita Täpp Publicerad

Priset Guldnappen har instiftats för att premiera de arbetsgivare som är föregångare när det gäller att underlätta för anställda att förena familjeliv och arbete.

Exempel på när arbetslivet är föräldravänligt är att inga möten förläggs på kvällar och morgnar och att inga onödiga resor eller övernattningar görs. Samt att möjligheterna till en bra löneutveckling och karriär inte försämras av att man får barn.

Alla medlemmar som tycker att deras arbetsplats är föräldravänlig kan nominera sin arbetsgivare till Guldnappen. För att vinna priset krävs, förutom en bra motivering, också att det finns en jämställdhetsplan och att arbetsgivaren tecknat kollektivavtal med Unionen.

Sedan en jury bedömt de inlämnade nomineringarna och förbundsstyrelsen fattat beslut delas priset ut i maj.

Guldnappen har delats ut sedan 2003. Tidigare vinnare är Ikea, Kronans Droghandel, Picab AB, AC Nielsen, Servera, CSC Sverige och ITT Water & Wastewater.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.