Stress och arbetsbelastning är det område som de drygt 2 500 arbetsmiljöombuden som svarat på Unionens årliga enkät anser är mest angelägna att arbeta med. Det är också det område som, tillsammans med arbetstiden, ökat mest jämfört med tidigare år.
- Det är onekligen oroande, säger Börje Sjöholm, arbetsmiljöexpert på Unionen som tillsammans med Annelie Carlberg skrivit rapporten.
- Den positiva trenden vi hade fram till 2009 är tyvärr bruten och de negativa betygen har börjat öka igen. Vi ser att arbetsmiljöombuden inte är involverade i arbetet i den mån de har rätt till och ska. Det blir också allt vanligare med arbetsplatser där arbetstiderna medför hälsorisker.
Arbetsmiljöbarometern visar att fler än tidigare arbetar sena kvällar, natt, helger samt att fler har så kallad fri arbetstid och att övertiden ökat. På 83 procent av de tillfrågade arbetsplatserna jobbar tjänstemännen övertid regelbundet, trots att det är emot både lag och avtal.
- Det är övertidsersättningen som ofta förhandlats bort, inte själva övertiden. Vissa saker kan man inte förhandla bort och det är arbetsgivarnas förbannade skyldighet att jobba med riskbedömningar av arbetstidsmönster, säger Börje Sjöholm, som presenterade sitt arbete på en arbetsmiljökonferens på Unionen på tisdagen.
39 procent av arbetsmiljöombuden svarar att tjänstemän på deras jobb varit sjukskrivna på grund av arbetstiden det senaste året.
- Det finns också en nästan lika stor grupp som inte vet hur situationen ser ut. På ett sätt är de siffrorna väldigt oroande, för har man ett arbetsmiljöuppdrag och inte har en susning om hur det ser ut med orsaken till sjukskrivningar - hur ska man då kunna göra ett förebyggande arbete?
- 18 procent av arbetsmiljöombuden uppger också att de anställda inte har möjlighet att ta ut sin lagstadgade rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren. Tänk på att ribban läggs där vi tillåter den att hamna, säger Börje Sjöholm.