De flesta privatanställda tjänstemän omfattas av ett omställningsavtal som ger rätt till stöd i det fall man blir av med jobbet på grund av arbetsbrist. Genom ett trygghetsråd kan man då få hjälp att hitta ett nytt arbete. Avtalet ger också ersättning utöver de pengar man enligt lag har rätt till som arbetssökande.
Nu har PTK och Svenskt Näringsliv beslutat inleda förhandlingar om ett "utvecklat" omställningsavtal.
När parterna i dag presenterade sin avsiktsförklaring vid en presskonferens sa PTK:s ordförande Cecilia Fahlberg att facket förutom att kräva att fler får tillgång till omställningsavtal också vill se en större satsning på kompetensutveckling.
Cecilia Fahlberg påpekade att turordningsregeln om "sist in först ut" inte längre har så stor betydelse för tjänstemännen vid neddragningar. I stället är det den kompetens man har som avgör om man blir kvar eller inte.
- I dag har du ingen trygghet i antalet år du varit anställd, utan att du har rätt kompetens. Det behöver inte handla om att man har hög eller låg kompetens utan kan vara att man har fel kompetens. Därför hoppas vi kunna skapa möjligheter för en kontinuerlig vidareutbildning inom ramen för omställningsavtalet, sa hon.
Svenskt Näringsliv vill se ändrade turordningsregler vid uppsägning på grund av arbetsbrist och vid företrädesrätt till återanställning.
Organisationens vice vd Christer Ågren sa att många företag i dag ofta tvingas säga upp anställda med rätt kompetens vid neddragningar, för att sedan snabbt se till att få tillbaka den kompetens man behöver genom att nyanställa.
Christer Ågren tror att ett nytt omställningsavtal kan vara i hamn under nästa år.