Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Så här gör du en egen surdeg

Du behöver inte vara trendig storstadsbo för att sätta din egen surdeg. Här är ett enkelt recept för oss glada amatörer.
Åsa Frisk Publicerad

För att baka ett surdegsbröd behöver man först en surdegsgrund, det är den som utgör jäskraften i ett surdegsbröd, och det är den som ger brödet sin karaktär. Det tar ungefär 4-5 dagar. Man kan starta en surdeg på många olika sätt. Det här är ett sätt. Jag brukar använda rågmjöl då jag tycker det är lättare att få igång.

Dag 1, morgon

1 dl ljummet vatten

½ dl rågmjöl

Rör ihop vatten och mjöl i en plastburk som rymmer minst ½ liter. Lägg på lock men skruva inte fast det. Ställ på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader. Låt blandningen stå i 3 dygn, skaka försiktigt burken morgon och kväll.

Dag 4, morgon

1 dl ljummet vatten

1,5 dl rågmjöl

Blanda i ytterligare mjöl och vatten. Rör om. Blandningen kommer nu att bli tjockare.

Dag 4, kväll

1 dl ljummet vatten

1 dl rågmjöl

Häll i vatten och mjöl och rör om.

Nu bör surdegen ha vuxit en hel del. Häll ut nästan allt men spara ungefär 1½ dl. På så vis håller du surdegen stark. Fyll på med mer mjöl och vatten. Om degen inte reser sig, låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter. Konsistensen ska likna chokladmousse. Nu är det dags att baka med surdegen eller ställa in den i kylskåpet om du vill baka senare.

Så här håller du surdegen levande:

Surdeg förvaras i kylskåp. Jag försöker se till att inte ha för mycket surdeg i burken eftersom ju större surdeg desto hungrigare och mer mat kräver den. Och oftast räcker det med en liten klick surdeg i degen. Har jag mer än 50 gram i min burk häller jag ut överflödet. Jag matar med 150 gram vatten och 90 gram mjöl ungefär en gång i veckan. Rör ihop och låter stå i rumstemperatur 6-8 timmar. Ställ sedan in det i kylskåpet.

Tips

Låt brödet kalljäsa i kylskåpet över natten.

Ogräddade kanelbullar och kakdeg går utmärkt att frysa. Ta fram en stund innan gästerna kommer och grädda så har du "nybakat".

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.