Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Skådisar till Unionens a-kassa

Unionens Arbetslöshetskassa kommer att gå ihop med Teaterverksammas arbetslöshetskassa från och med den 1 januari 2012.
A-kassan har också beslutat att sänka medlemsavgiften till 140 kronor.
Ola Rennstam Publicerad

Sammanslagningen med Teaterverksammas arbetslöshetskassa, TAK, innebär att Unionens a-kassa får ett nytt verksamhetsområde vid årsskiftet.
Fusionen kommer dock inte att innebära några större förändringar för de befintliga medlemmarna.
- Att TAK har en hög arbetslöshet inom sitt område kommer inte att påverka avgiften för de nuvarande 517 000 medlemmarna i Unionens a-kassa. Teaterverksamma har i dag cirka 6 000 medlemmar, vilket är färre än vad vi har i svängningar från månad till månad, säger Inger Lindström, chef för Unionens a-kassa.

Varför gör Unionens a-kassa det här?
- Teaterverksamma har hört av sig till Unionen och frågat om vi kan tänka oss att hjälpa dem för att de har inte ekonomi att klara sig framöver. De räknar med att de hade klarat sig ett år till. I grunden är det fråga om en solidaritetsgärning från Unionens a-kassas sida, säger Inger Lindström.

Unionens a-kassa har också beslutat att sänka medlemsavgiften med 22 kronor från och med årsskiftet, från 162 kronor till 140 kronor per månad.
- Det beslutet har inget med sammanslagningen med TAK att göra utan handlar om att kassan har ett stort kapital som vi måste balansera, förtydligar Inger Lindström.

Arbetslösheten inom TAK är hög i förhållande till medlemsantalet. Därför betalar medlemmarna i dag den högsta statliga avgiften på 300 kronor. Dessutom kommer det till en grundavgift på mellan 112 och 117 kronor.
Fusionen med Unionens a-kassa innebär alltså att TAK:s medlemmar får en rejäl avgiftssänkning. De kommer däremot inte bli medlemmar i fackförbundet Unionen utan enbart direktanslutna till a-kassan.

Teaterverksammas medlemmar är verksamma inom bland annat svensk scenkonst, film, radio, television, symfoniorkestrar, musikteatrar och teaterföretag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.