Totalt var drygt fyra miljoner personer anställda i Sverige under första kvartalet i år. Av dessa var drygt 3,4 miljoner fast anställda medan 580 100 personer, eller 14 procent, hade någon form av tidsbegränsad anställning.
Under årets tre första månader tillkom 131 000 nya arbetstillfällen. 35 000 av dessa var i form av tidsbegränsade anställningar. Det vill säga att 26 procent, eller var fjärde nyanställd, fick en visstidsanställning.
Enligt LO-rapporten "Anställningsformer 2011" är visstidsanställningar vanligare bland arbetare (19 procent) än bland tjänstemän (elva procent). Bland de fackligt anslutna är skillnaderna dock relativt små, elva procent av LO-medlemmarna och sju procent av medlemmarna i TCO-förbunden har en tidsbegränsade anställningar.
Tittar man däremot på dem som inte är med i något fackförbund blir skillnaderna betydligt större; 36 procent av de icke organiserade arbetarna är visstidsanställda och 18 procent av tjänstemännen. Det är alltså större risk för en otrygg anställning om man väljer att inte vara med i facket.
LO:s undersökning pekar också på könsrelaterade skillnader. 23 procent av arbetarkvinnorna har en visstidsanställning och 16 procent av arbetarmännen. Bland de kvinnliga tjänstemännen är motsvarande siffra tolv procent och bland männen tio procent.
Mest vanligt är visstidsanställningar bland ungdomar. Av alla anställda i åldrarna 16-24 år är mer än varannan, 53 procent, tidsbegränsat anställd.
LO-rapporten visar att allmän visstidsanställning är den vanligaste tidsbegränsade anställningsformen följt av vikariat, provanställning och säsongsanställning. Bland de TCO-medlemmar som är tidsbegränsat anställda föredrar 84 procent en fast anställning.