Jag hade inte tänkt sträcka mig så långt utan bjuder i stället på ett recept ur den nya kokboken "Korvgrytor" av Lena Söderström. Det är en spännande chili med korv och choklad.
Cowboy chili (4 pers)
3-4 kryddiga korvar, typ chorizo
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
2-3 msk olivolja
3 msk tomatpuré
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk chilipeppar ancho style
1 tsk kakaopulver eller 1-2 rutor mörk choklad, 80%
1 hönsbuljongtärning
5-7 dl vatten
1 burk vita bönor, sköljda och avrunna
1 burk kidneybönor, sköljda och avrunna
3 msk hackad färsk koriander eller persilja
Skiva korven. Skala och hacka lök och vitlök. Skär bacon i strimlor. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök i cirka 3 minuter. Tillsätt bacon och fräs ytterligare 3 minuter. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, chilipeppar och kakao.
Smula ner buljongtärningen och fräs under omrörning. Blanda i vattnet och koka 3 minuter. Tillsätt bönorna och koka på svag värme 10 minuter. Smaka av.
Bryn korvbitarna vackert guldbruna i en panna. Vänd ner korven i grytan och koka i 3 minuter. Garnera med persilja eller koriander.
Servera med nachochips eller baguette.