Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Ordnade eliter. Organiseringen av Nordens statsbärande skikt 1660 - 1920.

Atlantis
Lars Sköld Publicerad 29 juni 2011, kl 08:06

 Eliter av olika slag har alltid behövts och kommer sannolikt alltid att behövas. Göran Norrbys studie tar sikte på de statsbärande skikten i de nordiska staterna. Eftersom Norge, Island och Färöarna lydde under Danmark och Finland var en del av Sverige under större delen av den studerade perioden kommer boken att i huvudsak bli en jämförelse mellan Danmark och Sverige.

Under huvuddelen av perioden 1660 - 1920 var adeln den till synes dominerande eliten. "Till synes" eftersom adeln ändrade skepnad med skiftande ekonomiska, politiska och samhälleliga förhållanden. Vad som räknades som adel kunde dessutom i det danska fallet göras till föremål för olika definitioner. Förutom den gamla bördsadeln fanns i Danmark andra sätt att nå med adeln jämställda privilegier utan att formellt "upphöjas i adeligt stånd".

I Sverige var det enklare. Genom Axel Oxenstiernas och Gustav II Adolfs organisering av adeln i Riddarhuset blev det klart vem som var adel och vem som inte var det. Dessutom utgjorde den svenska adeln den främsta kammaren i fyrståndsriksdagen.

Något sådant formellt politiskt inflytande hade inte den danska adeln. Efter den definitiva förlusten av Skånelandskapen, Bohuslän, Jämtland och Härjedalen till Sverige 1660 infördes ett formellt kungligt envälde som var i kraft i nästan exakt 200 år. I Danmark fick den förmögnaste delen av godsägaradeln statliga förvaltningsuppgifter, t ex skatteindrivning och soldatutskrivning. Några sådana mandat hade inte den svenska adeln. Adeln spelade visserligen en dominerande roll på topposterna i den statliga förvaltningen, men de utförde dem som tjänstemän, inte i kraft av sina godsinnehav.

Dessutom utgjorde de svenska bönderna ett eget stånd i den riksdag som inkallades även under perioder av kungligt envälde. Detta till skillnad mot förhållandena i Danmark, där bönderna levde under förhållanden som gränsade till livegenskap. Landet saknade parlament under enväldet.

Det här korta referatet visar tydligt att förhållandena skilde sig väsentligt mellan grannländerna.

Gemensamt är hur Norrbys studie visar eliternas gemensamma funktion. Centralmakten behöver eliterna för att genomdriva sina politiska program/reformer. I gengäld förses eliterna med adelskap, ordnar, titlar och privilegier. Detta är centralmaktens sätt att organisera sina eliter och att kontrollera dem för bästa statsnytta. Den delen är den starka sidan i boken. Vad jag saknar är ett utförligare resonemang om olika uppåtsträvande samhällsskikts strategier för att nå elitstatus, vilka som nådde den största framgången och varför.

Göran Norrbys bok kan med fördel läsas som en mer strukturerad bredvidbok till Bo Erikssons "Svenska adelns historia", recenserad i Kollega.se 2011-04-26.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.