Andelen arbetare som varken gjort en semesterresa eller har tillgång till fritidshus har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan år 2008 och 2010 har andelen ökat från 28 procent till 32 procent, en ökning med fyra procentenheter. En så stor ökning på så kort tid har inte uppmätts sedan den ekonomiska krisen i början av 1990-talet.
Främsta orsaken tros vara finanskrisen som inleddes hösten 2007 och som medförde en kraftigt ökande arbetslöshet - framförallt bland arbetare. Detta har i sin tur bidragit till att andelen arbetare som varken gjort en semesterresa eller har fritidshus nu nått den högsta nivån på mycket länge.
- Att klassamhället alltjämnt är så tydligt i både arbete och fritid i dagens Sverige är helt orimligt. Semestern ska ju vara ett tillfälle för återhämtning från arbetet och förutsättningarna för detta ska vara lika för alla. Det är inte acceptabelt att arbetare med de tyngsta, stressigaste och farligaste jobben inte har möjlighet att resa bort på semestern, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Vedin.
Tjänstemän har däremot klarat sig lindrigare undan finanskrisen, både vad gäller arbetslöshet och semestervanor. Visserligen ökade andelen tjänstemän som varken gjort en fritidsresa eller har tillgång till fritidshus från 14 till 15 procent mellan år 2008 och 2009 men år 2010 minskade den återigen till strax under 15 procent.
En större del av kvinnorna än av männen har varken gjort en semesterresa eller har tillgång fritidshus. Bland arbetare gäller det 33 procent av kvinnorna och 30 procent av männen. Motsvarande siffror för tjänstemän är 17 procent för kvinnor och 12 procent för män.
LO-rapportens förklaring är att kvinnor i genomsnitt har lägre inkomst än män. I genomsnitt har kvinnor 5 000 kronor lägre månadslön än män.