Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Finsk strejk utökas

Tjänstemännen vid samtliga stora finländska skogskoncerner inledde på måndagsmorgonen en gemensam strejk.
Fackförbundet PRO vill därmed sätta extra press på arbetsgivarna att nå en avtalsuppgörelse.
Sören Viktorsson Publicerad

Sedan början av april har tjänstemännen inom den finländska pappersindustrin strejkat i vågor.
På torsdag denna vecka skulle en fjärde strejkvåg inledas, men PRO beslöt att tidigarelägga den till idag, måndag.

Från klockan sju i morse, svensk tid, strejkar därmed samtliga runt 2 500 tjänstemän vid UPM-Kymmene, Metsäliito, Stora Enso samt underhållsföretaget Efora.

- Tidigareläggningen beror på att man från arbetsgivarsidan försökt kringgå övertidsförbudet och strejkerna genom att använda sig av strejkbrytare, säger avtalsansvarige Jukka Hämäläinen vid PRO.

Enligt fackförbundet PRO har tjänstemän på pappersföretaget Sappi Finland pressats för att utbilda sommarvikarier att sköta strejkande personals arbetsuppgifter. Samtidigt finns uppgifter om att UPM-Kymmene planerar att ta in personal från Centraleuropa och att Metsäliito funderar på att outsourca arbetsuppgifter.

Arbetsgivarorganisationen Skogsindustrin rf:s vice ordförande Jari Forss säger dock till Finska Notisbyrån, att någon utomstående arbetskraft inte har använts.

Positionerna tycks låsta i vad som utvecklats till ett sorts ställningskrig. Parterna har några gånger träffat riksförlikningsmannen Esa Lonka, men inte kommit vidare i kärnfrågan, som gäller ett nytt lönesystem för tjänstemännen inom pappersindustrin.

Att fackförbundet PRO lägger så stor vikt vid detta, beror på att man med ett nytt system anser sig kunna korrigera bland annat eftersatta kvinnolöner.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.