Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Omtänksam chef kan bli otydlig

Förmågan att vara empatisk blir allt viktigare för chefer. Samtidigt kan det skapa problem i väldigt många situationer, menar författaren och vd:n Marika Skärvik.
Kim Engstrand Lund Publicerad

Det är tidningen Harvard Business Review som undersökt vilka egenskaper som efterfrågas hos en chef. Enligt nättidningen E24 är det förmågan att sätta sig in i andras situationer och känslor som är speciellt viktig.

 Marika Skärvik är vd för bolaget Mentorius och har skrivit boken "Omänskligt mänsklig - när empatin står i vägen för ett framgångsrikt ledarskap". Hon menar att det finns situationer då empati är en nackdel för en chef.

- Empati är en förutsättning för att vi ska funka som människor. Men problemen uppstår när vi inte kan leda vår empati, när vi sätter oss in för mycket i andras känslor. Som chef riskerar det att drabba både dig själv och dina medarbetare i förlängningen.

Det finns situationer som kan vara jobbiga och ansträngande för chefen att hantera. Med alltför mycket inlevelseförmåga och empati skapas oro och chefen riskerar att bli otydlig, menar Marika Skärvik.

- Det är inte alltid man är medveten om vad det beror på. Empatin blir en nackdel när man blir underminerad som chef. Det sker oftast när svåra beslut ska fattas, under omorganisationer eller förändringar på arbetsplatsen. Det kan innebära att chefen undviker beslut, blir otydlig och inte längre är den trygga punkten.

För att medkänslan ska användas på rätt sätt måste man bli medveten om när den riskerar att ställa till problem, menar Marika Skärvik. Det handlar om att vara trygg och känna sig själv.

- Det blir inte bättre av att man själv oroar sig, tvärtom, är du trygg kan du utnyttja din empati. Det är en balansgång, kan du inte sätta dig in i andras situation kan du inte inspirera och leda människor. För att leda måste du kunna leda dig själv, säger hon.

Det finns undersökningar som visar att en lång tid som chef kan dämpa den empatiska förmågan, berättar Marika Skärvik. Däremot upplever hon att de som överlever och gör ett bra jobb är de som kan balansera och vara både rationella och empatiska.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.