Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chefer ska välja Unionen

80 000 chefer är redan medlemmar i Unionen Chef. Målet är att fram till sommaren rekrytera ytterligare 3 000 medlemmar.
Maja Jägerlöv Publicerad

Bakom Unionen Chefs värvningskampanj ligger hårt arbete. Brev har skickats ut till tusentals chefer, annonser har satts upp på ljusskyltar i Stockholm och aktiviteter har ägt rum på regionala flygplatser i landet. Initiativtagarna Karin Nordin och Åsa Sjölander har arbetat heltid med kampanjen i två månader.

- Vi måste berätta att Unionen Chef existerar och vad det är för någonting, säger Åsa Sjölander.

Fyra värvningsargument används för att väcka chefernas intresse.

-  Vi är störst, det största fackförbundet för chefer i det privata näringslivet. Vi är bäst. Sveriges bästa inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Vi är vassast. Vi har de i särklass vassaste karriärtjänsterna. Dessutom bjuder vi på medlemskapet i sex månader. Målet har hela tiden varit att förenkla och konkretisera, säger Karin Nordin.

Argumenten tycks ha gått hem - chefsmedlemmarna är nöjda.

- Det föll sig väldigt naturligt att gå med i chefsnätverket, jag var redan medlem i Unionen, säger Ulf Stenfeldt, försäljningschef på Damixa Sverige.

Han anser att föreläsningarna och seminarierna är av hög klass.  Tack vare dem har Ulf Stenfeldt fått idéer till hur han kan bredda sin kompetens - och bli ännu bättre som ledare.

Anders Sjögren, projektledare på Skanska, fick större ansvar och befogenheter i sitt arbete. Han behövde någon att diskutera sina tankar med. Med inträdet i Unionen följde medlemskapet i Unionen Chef.

Även Åse Öhlin, personalchef på Borö Pannan AB, är nöjd med chefskonceptet. I sin yrkesroll förhandlar hon med facket. Att som chef få stöd av en egen facklig part ser Åse Öhlin som en trygghet - man behöver inte bli satt på två stolar.

Karin Nordin och Åsa Sjölander menar att det ännu inte går att dra några slutsatser av kampanjen men de har en positiv känsla:

- Många har velat bli medlemmar, de kommer direkt till "Jag vill bli medlem" på vår hemsida. Vi har även många klick ute på våra webbannonser. Det verkar gå väldigt bra - och det är jättekul, säger Karin Nordin.

Åsa Sjölander fyller i:

- Kampanjen har varit väl genomtänkt. Det ska vara enkelt att bli medlem, det gäller alltifrån annonser till sajten. Det har varit vår tanke hela tiden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.