Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gift dig för pengarna!

Min kollega var djupt bedrövad. Inte nog med att hennes sambo nyligen gått bort. Nu skulle hon också tvingas sälja sitt älskade hus, eftersom de vuxna barnen ville ha ut sitt farsarv. Visst förstod hon att de behövde pengarna till ett eget boende. Ändå var hon sårad.
Anita Täpp Publicerad

- Om vi ändå varit så kloka att vi gift oss. Eller åtminstone skrivit ett testamente. Då hade vi sluppit att hamna i den här situationen, sa kollegan ångerfullt.

Många par har säkert starka skäl till att inte gifta sig. Men sen finns också de som fortsätter vara sambo av bara farten, i värsta fall helt omedvetna om den juridiska skillnad som finns mellan gifta och sambor. Vilket kan få oväntat stora ekonomiska konsekvenser, framför allt om förhållandet tar slut eller om den ene avlider.

När man gifter sig får man en så kallad giftorätt i varandras egendom. Vid en skilsmässa delar man lika på bådas tillgångar, efter avdrag för vars och ens skulder, om det inte finns ett äktenskapsförord som undantar vissa ägodelar.

Om man i stället är sambo har båda enligt lagen bara rätt till hälften av den bostad och det bohag man skaffat för gemensamt bruk. Är man överens om att något ska undantas från den regeln måste man skriva ett samboavtal. Och det går inte att skriva att samma regler ska gälla som om man vore gifta.

Störst skillnad på att vara gift eller sambo är det emellertid när det handlar om hur man ärver varandra.

Om man är gift och det bara finns gemensamma barn när partnern avlider ärver man alla dennes tillgångar, med fri förfoganderätt. Det betyder att barnen, eller andra arvingar får vänta på sitt arv tills man själv också avlidit. Att man har fri förfoganderätt betyder att man har rätt att göra som man vill med arvet, med undantag av att man inte kan testamentera bort det till någon annan.

Men om den avlidne har barn från ett tidigare förhållande har de normalt rätt att få sitt arv direkt. Om det finns ett testamente till förmån för den efterlevande maken har barnet ändå rätt att få ut hälften av det arv som det annars skulle ha fått.

Som sambo har man aldrig automatisk rätt till arvet efter sin avlidne partner. I så fall måste man skriva ett testamente till förmån för varandra. Men barn eller andra bröstarvingar har då ändå rätt att direkt kräva hälften av det arv de annars skulle ha fått.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.