Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Underbara dagar framför oss. En biografi över Olof Palme.

Norstedts
Lars Sköld Publicerad 25 oktober 2010, kl 14:46

 Jag är alltid återhållsam med alltför starkt beröm över de böcker jag recenserar. Det finns alltid en risk att lovorden har tagit slut när man har behov av de starkaste superlativerna. Men ibland måste man låta alla reservationer falla. Det här är ett sådant tillfälle. I biografigenren har jag inte stött på något liknande sedan den gamle utrikeskorrespondenten Knut Ståhlberg gav ut sin bok om Charles de Gaulle. Vad de båda har gemensamt är att man inte bara får läsa om en människa och hans gärning. Man tar också del av den tid i vilken de Gaulle och Olof Palme levde, sammanhanget för deras verk.

Henrik Berggren har med sin biografi visat en fantastisk känsla för Palme själv, men också för hans tid och sammanhang. Det handlar inte bara om hans släkt och sociala omgivning. Den aristokratiska överklassbakgrunden hade fått vilken annan som helst att vara fullständigt diskvalificerad för posten som ordförande för Socialdemokratiska Arbetarepartiet. Allt detta finns med, men också den omgivande samhällsdebatten när Olof Palme griper sig an med en fråga. Det må gälla tiden som internationell studentpolitiker i slutet på 1940-talet då kampen stod mellan kommunister och icke-kommunister i ljuset av Sovjetunionens ockupation av Östeuropa eller då Palme som utbildningsminister mötte studentvänstern på det ockuperade kårhuset i Stockholm 1968 mitt i en inflammerad debatt om reformerad universitetsutbildning och USA:s krig i Vietnam.

Tänker man bara läsa en bok om modern svensk politisk historia är denna det självklara valet. Olof Palme fanns med, delvis i periferin, men i avgörande skeden i centrum
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.