- Vi förlitar oss på en tjänst som screenar vårt aktieinnehav och vi har inte funnit något skäl att reagera, säger Thomas Wallberg, administrativ chef på Unionen.
Han förklarar att Unionen följer Sjunde AP-fondens etiska riktlinjer. När det gäller Axis International vill han inte tala om hur stort Unionens aktieinnehav är. Han säger dessutom att det är Unionens policy att inte uttala sig om enskilda bolag. Thomas Wallberg bekräftar dock att Unionen äger aktier i företaget.
Det är tidningen Sydsvenskan som berättar om Amnesty Internationals kritik av lundaföretaget Axis International. Företaget har sålt 70 övervakningskameror som ska användas på Himmelska Fridens torg. Enligt vd Ray Mauritsson väljer Folkrepubliken att köpa Axis kameror för att de har den bästa bildkvalitén. Företaget har även sålt övervakningskameror till den kinesiska storstaden Harbin.
Amnestys generalssekreterare Lise Bergh säger till Sydsvenskan att det finns en överhängande risk att övervakningskameror används för kränkning av mänskliga rättigheter. Hon tycker inte att man ska sälja sådana varor till Kina. Lise Bergh säger också att kineser som samlats för att protestera har trakasserats, fängslats eller försvunnit.
På det svarar vd för att Axis att företaget bara följer de lagar som finns och att företaget inte har några möjligheter att undersöka hur kunderna använder kamerorna.
Lise Bergh på Amnesty tycker inte argumenten håller. Varje företag måste ta sitt ansvar.