Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

I Europas tjänst. Sveriges ordförandeskap i EU 2009.

SNS Förlag
Lars Sköld Publicerad

 Tolv forskare har tagit på sig uppgiften att försöka utvärdera Sveriges ordförandeskap i EU under det andra halvåret 2009. Uppgiften är utomordentligt svår, inte minst metodologiskt. Hur ska man t ex kunna avgränsa vad som är resultatet av just det svenska ordförandeskapets insatser inom ett visst område och vad som kommer sig av externa händelser och processer - inom och utom EU.

Med den reservationen kan man dock fastslå att många intressanta resonemang förs och många - i vissa fall preliminära - resultat redovisas. Sveriges ordförandeskap var det sista enligt den gamla ordningen. Med Lissabonfördragets antagande under Sveriges ordförandeskap inrättas ytterligare institutioner, t ex en "president" och en "utrikesminister", och nya beslutsorgan. Ordförandeskapet består, men förändras.

En skillnad mellan det senaste ordförandeskapet under Fredrik Reinfeldt och Göran Perssons 2001 är att Perssons ägde rum vid en tidpunkt då själva medlemskapet var ifrågasatt av en stor del av den svenska opinionen. År 2009 tycks det råda konsensus om att EU-medlemskapet består. Man kan ha djupa konflikter om olika EU-frågor, men de ska lösas inom ramen för medlemskapet. En likhet mellan ordförandeskapen 2001 och 2009 är att svenskarna får beröm för att vara väl förberedda och pålästa. En skillnad är att Sverige 2009 till skillnad från 2001 jobbade med en delegerad arbetsmodell. Man fick i uppdrag att nå ett visst mål. Hur man nådde dit fick avgöras vid bordet i Bryssel. Man behövde inte i varje läge förankra sig hos Statsrådsberedningen i Stockholm.

Sverige blir ordförande igen om ca 15 år.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.