Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så förhandlar du om ingångslönen

Att inte förhandla om ingångslönen på nya jobbet kan stå dig dyrt och dessutom innebära en försämrad löneutveckling i framtiden. Kent Karlsson, ombudsman i Smålandsregionen ger sina bästa råd inför lönesamtalet.
Lina Jonsson Publicerad

Som nyexaminerad, långtidsarbetslös eller ungdom är det inte helt lätt att ställa krav på en potentiell arbetsgivare. När det är dags att skriva på ett anställningskontrakt skriver de flesta på utan några större betänkligheter och beslut om ingångslön hamnar hos företaget. Att ge makten till arbetsgivaren kan dock straffa sig - både i dag och i morgon.

- Hamnar du för lågt är det svårt att korrigera i efterhand. Och ska det korrigeras måste det förmodligen tas pengar ur den allmänna lönepotten, vilket inte är så populärt bland kollegorna, säger Kent Karlsson.

Om man tar årets löneökning inom Teknikföretagen som exempel, ligger potten på  0,7 procent. Om de anställda tjänar cirka 23 000 kronor och en nyanställd kommer in med 2 000 kronor mindre i lön, måste sex kollegor avstå en löneökning för att den nyanställda ska komma upp i samma nivå.

- Nu finns det ju ofta krav på ett minimipåslag i avtalen men det ger ändå en bild av hur lång tid det kan ta att komma upp i samma nivå som övriga anställda.

För att få en rimlig ingångslön tycker Kent Karlsson att en så kallad "lönetrappa" kan vara en bra modell. Det innebär att man går in med en relativt låg ingångslön men höjer beloppet i takt med att man lär sig nya arbetsuppgifter.

- Trappan kan även användas i motsatt riktning. Då en chef som inte riktigt funkar byter arbetsuppgifter och hans eller hennes lön bör korrigeras.

För att få ett bra utgångsläge vid en förhandling om ingångslönen kan det vara en god idé att ha koll på lönestatistik inom sitt yrke. Det går oftast att finna på respektive fackförbunds hemsida.

- Vi brukar även rekommendera att man tar kontakt med den lokala klubben på företaget för att få en bild av läget. I övrigt, ta reda på vilka kvalifikationer som krävs för jobbet. Är det ett jobb med mycket ansvar så ska du ha betalt för det.

Att söka ett jobb med kombinerade tjänster kan dock bli knivigare. Det blir svårt att hitta lönestatistik och kvalifikationerna är i regel lite mer diffusa. Då gäller endast en regel enligt Kent Karlsson.

- Den eviga frågan är vem som ska lägga första budet. Är du osäker på vad lönen bör ligga på så säg först vad det är du begär. På så sätt får arbetsgivaren ett spann att gå efter. Vill han eller hon inte godta budet kanske det inte var värt besväret.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.