- Det är svårt att fånga Arbetsförmedlingens betydelse i kvantitativa termer. Vi jobbar med att stärka arbetssökande för att de ska kunna få arbete. När folk väl lycka få ett arbete är det inte alls säkert att de tillskriver oss det, säger analyschefen.
Hans invändningar rör en rapport som Svenskt Näringsliv tagit fram genom att sammanställa uppgifter från Scbs arbetskraftsundersökningar och från Arbetsförmedlingen. Organisationen drar slutsatsen att Arbetsförmedlingen inte sköter sitt jobb eftersom bara 12 procent av dem som får arbete anser att de fått sitt nya arbete med hjälp av förmedlingen. Svensk Näringsliv hävdar också att varje arbetsförmedlare bara förmedlar 9,4 jobb per år och att varje förmedlar arbete kostar drygt 60?000 kronor.
Arbetsförmedlingens Clas Olsson säger att Svenskt Näringsliv räknar fel. Han kommer fram till att förmedlingen ordnar dubbelt så många arbeten.
Unionens förbundsekonom Gösta Karlsson tycker att Svenskt Näringsliv gör en ojust betraktelse, eftersom arbetsgivarna inte tittar på vilket uppdrag Arbetsförmedlingen har.
- Det är visserligen bra att titta på Arbetsförmedlingens verksamhet, men det är ett antal saker som haltar i Svenskt Näringslivs kritik, säger Gösta Karlsson.
Han pekar också på att Arbetsförmedlingen är en ny myndighet och det tar tid för en ny organisation att fungera väl.
Svenskt Näringsliv drar slutsatsen att det vore bra att utsätta Arbetsförmedlingen för mer konkurrens och i större utsträckning släppa in privata aktörer.
Arbetsförmedlingens Clas Olsson konstaterar krasst att arbetsgivarnas tydliga syfte är att komma åt offentliga pengar.
Gösta Karlsson förklarar att Unionen är ganska positiv till privata aktörer under förutsättning att deras uppdrag är tydligt formulerat.