Året 1944 är det mest utforskade i Finlands historia, anser Henrik Meinander, historieprofessor vid Helsingfors universitet. Och varje år kommer nytt material, inte bara historiska och samhällvetenskapliga studier utan också romaner, spelfilmer och TV-program.
År 1944 var det sista året i Finlands s k fortsättningskrig. Finland vann sin självständighet från Ryssland genom ett inbördeskrig 1918. Därefter kom Vinterkriget 1939 -1940 då Finland stod ensamt mot Stalins övermakt. Tyskland var i förbund med Sovjetunionen. Men när Hitler 1941 gjorde sig beredd att erövra det enorma ryska riket visade sig Finland bli Tysklands mest värdefulla allierade. Från finsk sida hoppades man att åtminstone ta tillbaka de territorier som förlorades i Vinterkriget. Men 1944 stod det klart att Hitler skulle förlora kriget. Finland måste dra sig ur utan att dra på sig en tysk ockupation, men samtidigt så snabbt att inte Stalin skulle öka det politiska och militära trycket ännu mera.
Den här boken - uppdelad i tolv kapitel, ett för varje månad - är ett försök att sammanfatta ödesåret 1944. Men den handlar inte bara om pressande fredsförhandlingar med utrikesminister Molotov i Moskva. Det handlar t ex även om vilka filmer och schlagermelodier som var populära under året och allt däremellan.
Mest intryck på mig gör skildringarna av civilbefolkningens och frontsoldaternas förhållanden. En scen har bänt sig fast. Våren 1944 återlämnades stoet Leenu till sina ägare efter att ha tjänstgjort i armén. Lantbrukardottern som tog emot hästen grät, både för att Leenu kommit hem, men också för att brodern, frontsoldaten Jussi aldrig skulle göra det.
Finland förlorade 92 000 soldater och 2 000 civilpersoner, men var det enda land som angreps av Sovjetunionen under andra världskriget som bevarade sin självständighet.