Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facebookgrupp för ABB-strandade

Runt 200 anställda på ABB Sverige har inte kunnat ta sig hem på grund av flygstoppet. Nu har företaget startat en Facebookgrupp där de kan ordna med samåkning eller bara träffa en likaledes strandsatt kollega.
Linda Svensson Publicerad

- Vi är ett väldigt reseintensivt företag, så det är inga gröngölingar som är ute. De är vana resenärer, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB.

Företaget har ökat bemanningen på resebyrån som är knuten till ABB, så att de anställda ute i världen kan få svar när som helst på dygnet. Enligt Christine Gunnarsson är det dock många som jobbar på som vanligt, antingen på lokala ABB-kontor eller via internet.

Sedan i måndags finns även en Facebookgrupp för att hålla kontakten. Där har bland annat Unionenmedlemmen Kent Mayer efterlyst råd. Han fastnade i Istanbul för sex dagar sedan, när han var på väg från en veckas arbete i Kenya. När Kollega når honom låter det hoppfullt.

- Jo, vi tror att vi har fått tag i en buss som går härifrån till München om några timmar.

Är det hårt tryck på att komma därifrån?

- Ja, det är det. Det är massor av folk överallt som försöker hitta lösningar. Folk sover på flygplatsen, det finns de som har slut på pengar och mediciner. Vi har åtminstone ett hotell, så vi har det förhållandevis bra.

Du är inte ensam?

- Nej, först var jag det. Men i måndags dök det upp en kollega som hade varit i Amman, Jordanien.

Får du något stöd från företaget?

- Jo, det får jag väl. Men de kan inte heller göra så mycket. Vi är vana resenärer, så vi reder oss själva.

När räknar du med att komma hem?

- Bussen till München tar 28 timmar. Därifrån får jag se hur jag tar mig. Men jag kommer i alla fall hemåt, det är det viktigaste.

Också på Atlas Copco har man flera anställda som inte har lyckats ta sig hem.

- Vi ser det inte som att de är strandsatta, de bara jobbar någon annanstans, säger Daniel Frykholm, presschef.

Han vet inte hur många anställda som har drabbats av flygstoppet, men säger att det hade varit fler om det inträffat för några år sedan.

- Vi har, liksom många andra företag, försökt dra ned på resandet av ekonomiska och miljömässiga skäl.

Inte heller på Ericsson vet man exakt hur många anställda som inte kunnat ta sig hem på grund av vulkanaskan.

- De flesta kan ju jobba, antingen på lokalkontor eller uppkopplat, säger Anette Svensson på Ericssons pressavdelning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.