Claes är sockerbagare och tidigare chefskonditor på Grand. Han har gett ut en rad olika böcker; sockerkakor, desserter med frukt och bär, fruktfrestelser, julgodis, nötter & shoklad, kakfrossa, mer än bara äppelkaka. Nu ger han sig i kast med den kladdigaste av dem alla, kladdkakan. Och visst har han rätt, kladdkakor står i en kurs för sig själv. Den första man tänker på är ju den platta chokladtårtan som bakats i alla tider. Men här finns andra mer innovativa frestelser än den klassiska.
En kaka jag fastnar för är Rostad kokoskladdkaka. Egentligen inget speciell, men ack vad kladdig i mitten.
12 port
- 150 gram smör
- 150 gram finhackad vit choklad
- ½ dl kokosmjölk
- 2 dl socker
- ½ dl farinsocker
- 3 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1 dl lättrostade kokosflingor
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper över en springformsbotten (ca 24 cm i diameter). Fäst ringen över. Smält smöret. Lägg i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt kokosmjölken och häll i socker och ägg under omrörning. Häll eller sikta i vaniljsockret och mjöl och rör om. Tillsätt kokosflingorna och blanda. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.