Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Colombia världsbäst på att mörda fackliga aktivister

July González: 4 000 mord har begåtts på fackliga aktivister sedan 1986. Jag: Vilket sätt är vanligast att man mördar på? Hon: Skjutvapen, knivar, men man styckar människor levande också, med machete eller motorsåg.
Drömmer jag eller sitter jag verkligen och gör en intervju nu?
Eva Karlsson Publicerad 22 mars 2010, kl 08:01

Ibland förvandlas statistiken till verkliga människor. En man ligger strypt och torterad på en soptipp och tittar med oseende ögon upp mot himlen. En kvinna skjuts i huvudet i sin säng och det varma blodet rinner ut över hennes kudde. Några sekunder förflyter innan jag skärper till mig och fortsätter. 

Stiger eller sjunker siffran?

- Det är inte lika många mord längre, den internationella uppmärksamheten bidrar, men å andra sidan beror det också på att färre har jobb och möjlighet att organisera sig. Folk är rädda att gå med i facket.

4 000 mord är inte det officiella antalet, i statistiken står att 2 800 fackföreningsaktiva har mördats, fortsätter July González som ansvarar för kvinnoenheten på ett av centralorganisationen CUT:s regionalkontor. När folk mördas så försöker myndigheterna hävda att det inte handlar om politik utan passion. Och många anhöriga vågar inte gå vidare med en anmälan.

Vi träffar July González på hennes arbetsplats. Som så många andra sitter hon och jobbar i ett litet bås, och som inte så många andra har hon en livvakt som väntar på att hon snart ska gå på lunch.

- Det har inte varit lätt att vara fackföreningsmänniska. Jag var tvungen att flytta ifrån karibiska kusten där jag växte upp.

Hon säger att DAS, den colombianska säkerhetspolisen, har gjort husrannsakan i hennes hem tre gånger och hennes man har varit med om två attentatsförsök. Två av deras tre barn bor utomlands. Numera ingår hon i inrikesministeriets skyddsprogram vilket bland annat innebär att familjen byter bostad var sjätte eller tolfte månad.

- Det är inte bara en väpnad konflikt som pågår, utan också en social konflikt. Många tvingas fly landet. Det verkar också vara ett av målen, att folk ska behöva fly.

July González är engagerad i facket, kvinnofrågor och människorättsfrågor. Trots hoten känner hon sig motiverad att fortsätta.

Vad hände som gjorde dig engagerad?

- Jag var en rebell som barn. Jag gick på en flickskola och såg orättvisorna i skolan och senare orättvisorna i landet. Varför har vissa mycket pengar medan andra inte har något att äta?

Blir någon mördare straffad?

- De flesta går fria. Över nittio procent av morden leder inte till åtal.

July González berättar om två uppmärksammade fall som skett nyligen. En man som jobbade inom livsmedelssektorn fick fyrtioåtta knivhugg, ett hugg för varje fråga de ställde och som han inte svarade på. Han förblödde till döds. En annan man i finansiella sektorn mördades i sitt hem, han fick etthundrafemtio knivhugg.

Vilka är de skyldiga?

- Många paramilitära chefer är hjärnan bakom. En del är utlämnade till USA där de blir dömda för narkotikabrott vilket gör att de inte blir dömda för några brott här i Colombia.

Förra året avslöjades att tjänstemän på DAS, säkerhetspolisen, som ska skydda fackföreningsaktiva och människorättsförsvarare i stället hade avlyssnat dem och därefter berättat för paramilitären om vilka fackföreningsmänniskor som borde mördas.

- För ett par dagar sedan kom det också fram att de inblandade hade skickat hotbrev och begravningskransar till folks hem, säger July González.

Anställningsvillkor

Så får man äldre att stanna kvar på jobbet

Mer än hälften av tjänstemännen över 50 vill gå i pension i förtid. Här är några högst subjektiva tips på hur man ska få äldre att stanna på jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 15 maj 2024, kl 06:01
Pension eller arbeta vidare? Så får du äldre att stanna kvar på arbetet. Till vänster ett cyklande äldre par, till höger en senior kvinna på kontor.
Pension eller jobba vidare? Nyckeln till att behålla erfaren personal är uppskattning och anpassning. Locka äldre arbetstagare med förmåner och flexibilitet. Förbättrar du arbetsmiljön så får du också äldre att stanna. Colourbox.

Pensionsåldern flyttas fram och vi förväntas jobba allt längre. Men vi vill inte – åtminstone inte vi som befunnit oss på arbetsmarknaden ett tag. TCO:s rapport visar att 52 procent av tjänstemännen i åldersspannet 50–67 vill gå tidigare än riktåldern för pension som för närvarande är 67 år.

Svenska Miljöinstitutet sammanställde för några år sedan strategier för att behålla 50-plussarna på arbetsmarknaden. De handlar om att skapa ett gott arbetsklimat där äldre känner sig uppskattade och efterfrågade, men också om flexibilitet och anpassningar av arbetsmiljön, enligt institutets arbetsmiljöspecialister.

Gott så. Det saknas dock mer konkreta exempel. Kollega kan därför erbjuda några anspråkslösa förslag på vad som skulle få åtminstone en snart 60-plussare att sluta tråna efter tidigare pension.

Visa äldre anställda uppskattning 

En åldersrelaterad bonus skulle garanterat få vilken 55-plussare som helst att känna sig uppskattad. Likaså att förlägga konferenser och dylikt på platser med tropiskt klimat, vilket gör underverk för artrosangripna leder. Vissa arbetsgivare har en extra semestervecka när man fyllt 40, men varför stanna där? Varför inte fortsätta att premiera åldrandet genom att även införa extra semesterveckor vid 50, 60 och 70?

Flexiblare arbetsuppgifter

Om man under de sista arbetsåren får koncentrera sig på det man är bäst på,  kan det innebära att man fortsätter jobba, konstaterar Svenska Miljöinstitutet. Att de seniora medarbetarna får första tjing på alla roliga arbetsuppgifter vore alltså rimligt, liksom att de slipper allt tradigt trökjobb.

Anpassning efter ålder

Det kan vara svårt att veta vad som egentligen avses med anpassning, men att byta ut fruktkorgarna mot skålar med gröna marmeladkulor kan vara ett steg i rätt riktning. 

Att anpassa kontorstiden efter dygnsrytmen hos äldre torde vara en självklarhet – låt 6–2 bli det nya 9–5. Texten i alla utskrifter, trycksaker och litteratur på kontoret ska dessutom vara minst tio punkter stor och oskicket att använda färgad text totalförbjuds.

Åldersmedveten kultur

För att få  mogna medarbetare att stanna längre i sin tjänst är det viktigt att deras kunskaper och erfarenheter tas till vara.  Att ungtuppar och ålderister som förlöjligar och fnissar åt äldres bidrag i diskussioner omedelbart förses med en dumstrut är minst lika viktigt. Medarbetare som mumlar i skägget bör dessutom få löneavdrag.

Man skulle också kunna inrätta en ny tjänst – åldersombudsman, vars arbetsuppgifter består i att bevaka de äldres intressen och serva de mognare medarbetarna på allehanda sätt efter personliga önskemål.

Bra arbetsmiljö åt alla 

Egna rum till alla vore rimligt eftersom kontorslandskap är förödande på alla upptänkliga sätt. Men åtminstone de som fyllt 55 borde omgående förses med egna rum för att slippa släpa runt på tunga kontorsattiraljer och komma undan tjattret på de öppna arbetsytorna.

Arbetsgivaren slipper därmed införa fler vilrum, eftersom  50-plussare då kan ta en behövlig paus på den obligatoriska soffan i det åldersanpassade egna rummet där de själva kan reglera värmen så att den är optimal för blodcirkulationen.

Den arbetsgivare som verkligen månar om sina till åren komna anställda ser, utöver ovanstående tips, också till att sätta guldkant på de sista ljuva arbetsåren genom att installera margaritamaskiner på varje våningsplan samt införa obligatoriska arbetsplatsträffar med powerpoint-presentationer av barnbarn och katter.

Anställningsvillkor

Bra jobb minskar risken att dö i förtid

David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
Bra jobb minskar risken att dö i förtid
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Bra jobb minskar risken att dö i förtid