Det är ett roligt och enkelt sätt att få färska grönsaker på bordet. Man kan grodda frön, bönor, ärtor, grönsaker, säd och örter. De är goda att ha i sallader, på smörgåsen eller i en gryta.
Det finns speciella groddburkar att köpa men det går alldeles utmärkt att använda en gammal syltburk av större modell och ett finmaskigt nät typ myggnät och gummisnodd. Mungbönor och alfalfafrön är säkra kort för nybörjaren. Mungbönor använder jag i köttfärsrätter, som smörgåspålägg eller i stället för sallad.
Så här groddar du
alfalfafrön:
Ta några matskedar alfalfafrön och skölj dem. Lägg dem i en burk och häll på vatten. Låt fröna ligga i blöt över natten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj fröna noga. Lägg en silduk eller en bit myggnät som lock med hjälp av gummisnodden. Låt fröna rinna av medan burken är upp och ned.
Under tre dagar håller du fröna övertäckta med hjälp av kökshandduk. De groddar bäst i mörker. Varje morgon och kväll sköljer du av dem och låter vattnet rinna av.
Efter tre till fem dagar är groddningen färdig. Ställ dem gärna i ljus några timmar innan du äter dem så att klorofyll kan bildas. Alfalfa frön ökar rejält i volym så grodda inte för många samtidigt.
När groddarna är färdiga förvaras de i kylskåp. De klarar sig upp till en vecka men glöm inte att skölja dem ibland.