Att sätta sig in i pensionsfrågan kan tyckas vara omöjligt. Inte minst med tanke på de många förkortningar, exempelvis PPM, ITP och ITPK som ofta nämns i sammanhanget.
Men att förstå hur systemet fungerar är faktiskt inte särskilt svårt.
När du går i ålderspension kan du i bästa fall få ersättning från tre håll, från den statliga allmänna pensionen, från den tjänstepension som du kan ha via din arbetsgivare och från det privata pensionssparande som du själv kan ha satt av pengar till.
När det gäller den allmänna pensionen, som alla som arbetat och bott i Sverige har rätt till, så placeras det mesta av staten. En liten del, kallad premiepension, får de flesta placera själva i fonder.
Men för att få en dräglig ekonomi som pensionär är det också viktigt att ha en tjänstepension.
Kollektivavtal garanterar extra pension
Om ens arbetsgivare har tecknat kollektivavtal så är man som privatanställd tjänsteman garanterad tjänstepensionen ITP. Saknas det kollektivavtal så kan man i värsta fall stå utan en tjänstepension.
För den som har den kollektivavtalade pensionen gäller att alla yngre, som är födda 1979 och senare, har ITP 1 medan de flesta äldre, födda senast 1978, har ITP 2.
En skillnad är att medan ITP 1 är en så kallad premiebaserad pension så är ITP 2 en förmånsbestämd pension.
Att ha en premiebaserad pension innebär att pensionens storlek beror på hur mycket pengar som betalats in och hur de förräntar sig fram tills pensioneringen.
Att ha en förmånsbestämd pension är bestämd till en viss nivå av slutlönen i förväg.
En annan skillnad är att den som har ITP 1 får placera hela tjänstepensionen själv, medan den som har ITP 2 endast får placera en mindre del, kallad ITPK.
Vad är en traditionell försäkring?
Pengarna kan placeras i fondförsäkringar eller så kallade traditionella försäkringar.
I det sistnämnda fallet investeras pengarna i obligationer, fastigheter och aktier i svenska och utländska företag och ger ett garanterat pensionsbelopp.
I en fondförsäkring placeras pengarna i aktiefonder, blandfonder och räntefonder. Den ger inget garanterat pensionsbelopp och kan alltså ge mer eller mindre i pension än vid en placering i en traditionell försäkring.
Hur stor pensionen blir beror både på vilken avkastning man får på sina placerade pengar liksom på vilken avgift pensionsbolaget tar för att förvalta dem. En hög avgift påverkar pensionen väsentligt.
Lägre avgifter
En stor fördel med att ha ITP är att facket och arbetsgivarna lyckats att rejält förhandla ned de avgifter som pensionsbolagen tar ut för att förvalta pensionspengarna.
Från och med den 1 juli i år kommer man som ITP-sparare att ha fonder i fem pensionsbolag att välja bland när man ska placera de nya pensionspremier som arbetsgivaren betalar till tjänstepensionen.
Om man inte gör det så kommer pengarna att hamna i ett så kallat ickevalsalternativ, vilket är en traditionell försäkring hos tjänstepensionsföretaget Alecta.
Om du tillhör de 260 000 anställda som i dag sparar i ett annat bolag än de fem utvalda och därför måste göra ett omval för att dina framtida pensionspremier ska hamna i något av dem så kommer du snart att få ett brev från Collectum, som administrerar tjänstepensionerna, om det.