- Man ändrar processen i omställningshanteringen för de här personerna. Det är väldigt fult, säger Agneta Ahlström, Unionenklubbens ordförande.
Unionen har mer än 170 medlemmar som berörs av beslutet, men totalt berörs betydligt fler. Många har fyllt 55 år och blir därmed snuvade på ett års uppsägningstid, eftersom Telia nu tidigarelägger uppsägningarna med ett år.
Förändringen av det ingångna avtalet hade inte förhandlats med de fackliga organisationerna innan bolaget presenterade den i går.
Maria Hillborg, pressekreterare på Telia Sonera skriver i ett mail till Kollega: "Företaget kan inte bereda personal i omställning plats i verksamheten efter att 36-månadersperioden löpt ut på grund av arbetsbrist och har inlett en dialog med de fackliga organisationerna kring uppsägning på grund av arbetsbrist, av personal i omställningsenheten, TSO. Anställningen i företaget skulle då löpa ut samtidigt som 36-månadersperioden löper ut. När under omställningstiden företaget säger upp personal är en av de frågor som inte är tydligt reglerad i Omställningsavtalet och där arbetsgivaren och facket har olika tolkning."
Men Unionenklubben låter sig inte nöja med att avtalet kan tolkas olika. Man kommer att driva frågan vidare.
- Vi kommer att pröva det här rättsligt. Vill man läsa avtalet på ett felaktigt sätt kan man säkert göra det. Men man borde inte lägga krut på det. I stället borde man hantera omställningsavtalet på samma sätt som man alltid gjort, tills alla har gått igenom processen, säger Agneta Ahlström.
Avtalet, som slutade gälla i september 2008, innebar att anställda, ofta frivilligt, gick med på att under tre år hitta annat jobb inom Telia eller externt. Under tiden fick man sin vanliga lön. När treårsperioden var till ända kunde de som inte hittat ett annat jobb sägas upp, med mellan sex månader och ett års uppsägningslön.
- Det här är oerhört obehagligt. Om man gör så här med ett avtal som alla känner till, vad händer då med våra andra kollektivavtal?, säger Agneta Ahlström.