Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Mån - tors, riktig mat för familjer

Natur och Kultur
Åsa Frisk Publicerad

 Markus Aujalay vill lyfta vardagen och inspirera till mer njutning en helt vanlig tisdagkväll. Kanske kan man göra något med middagen som piggar upp den där kvällen när man är trött, barnen jobbiga och partnern småsur?

För att lyckas krävs veckoplanering. När du ändå sitter på söndagkvällen och planerar in veckans knattefotboll, vem som ska hämta ungar vilken dag, kan man också ta sig en funderare kring hur matveckan ska se ut. Här balanserar författaren till gränsen att bli präktig men det funkar på mig. Ta mig tusan om jag inte ska börja redan på söndag? Lammfrikadeller på tisdag, fiskgratäng med dragon, curry och tomat på onsdag...

Här är receptet på Lammfrikadeller i tomatsås med kapris och oliver.

4 portioner

  • 300 gram lammfärs
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • Torkad timjan
  • Salt och svartpeppar

Tomatsås

  • 2 vitlöksklyfter, tunt skivade
  • ½ dl olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 400 gram krossade tomater
  • 1 lagerblad
  • ½ tsk torkad timjan
  • Salt och svartpeppar
  • Strösocker
  • Hackad persilja

Blanda alla ingredienser till frikadellerna och forma till lagom stora köttbullar. Fräs vitlök i olja några minuter utan att den tar färg. Häll i vin, tomater, lagerblad och timjan. Koka ihop några minuter. Lägg i köttbullarna och koka sakta under lock 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och socker. Avsluta med att vända ner persiljan. Servera med nykokt pasta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.