Markus Aujalay vill lyfta vardagen och inspirera till mer njutning en helt vanlig tisdagkväll. Kanske kan man göra något med middagen som piggar upp den där kvällen när man är trött, barnen jobbiga och partnern småsur?
För att lyckas krävs veckoplanering. När du ändå sitter på söndagkvällen och planerar in veckans knattefotboll, vem som ska hämta ungar vilken dag, kan man också ta sig en funderare kring hur matveckan ska se ut. Här balanserar författaren till gränsen att bli präktig men det funkar på mig. Ta mig tusan om jag inte ska börja redan på söndag? Lammfrikadeller på tisdag, fiskgratäng med dragon, curry och tomat på onsdag...
Här är receptet på Lammfrikadeller i tomatsås med kapris och oliver.
4 portioner
- 300 gram lammfärs
- 1 ägg
- 2 msk vatten
- 1 vitlöksklyfta
- Torkad timjan
- Salt och svartpeppar
Tomatsås
- 2 vitlöksklyfter, tunt skivade
- ½ dl olivolja
- 1 dl vitt vin
- 400 gram krossade tomater
- 1 lagerblad
- ½ tsk torkad timjan
- Salt och svartpeppar
- Strösocker
- Hackad persilja
Blanda alla ingredienser till frikadellerna och forma till lagom stora köttbullar. Fräs vitlök i olja några minuter utan att den tar färg. Häll i vin, tomater, lagerblad och timjan. Koka ihop några minuter. Lägg i köttbullarna och koka sakta under lock 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och socker. Avsluta med att vända ner persiljan. Servera med nykokt pasta.