Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sargat Telia delar ut miljarder

Aktieägare och chefer kan glädjas alldeles särskilt åt Telia Soneras vinst 2009. Också de anställda får en liten bit av kakan.
Linda Svensson Publicerad

Det är två år sedan Telia Sonera presenterade ett kraftigt åtstramningspaket som innebar uppsägningar för 2 000 anställda i Sverige. Anledningen var att Telia ville bli bäst och mest kostnadseffektivt av alla teleoperatörer. Nu är man tydligen där. Bara det sista kvartalet förra året uppgick Telia Soneras vinst till nästan sju miljarder kronor. Nu har företaget beslutat att aktieägarna ska få dela på drygt tio miljarder kronor. Och för cheferna väntar bonusar.

- Det går inte att försvara. Visserligen har vi anställda en medarbetarbonus. Men den kan inte ställas i relation till de miljoner som ledningen får, säger Agneta Ahlström, klubbordförande Unionen-Tele.

De senaste två årens uppsägningar har präglats av oenighet mellan fack och företag. Bland annat sade företaget upp det omställningsavtal som tecknades 2005.

- Det var bedrövligt. Man tog bort de framförhandlade förutsättningarna att hantera övertaligheten, säger Agneta Ahlström.

I stället för det omställningsavtal man hade, som bland annat innebar att man följde turordningen men inte sade upp någon förrän man ordentligt hade utrett den anställdes möjlighet till omskolning eller omplacering, har företaget nu tillämpat lagen om anställningsskydd.

- Många har inte ansetts uppfylla kompetenskravet, så det är många med lång anställningstid som har fått lämna företaget. Risken är att man använder Telia som exempel i ett större sammanhang och ändrar praxis på svensk arbetsmarknad, säger Agneta Ahlström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.