Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Kikärtsgryta

Att göra gryta av kikärter är snabbmat om man använder konserverade kikärter. Vill du komma undan billigare, vilket inte är helt ovanligt såhär i mitten på januari, kan du köpa torra kikärter och koka själv. Passa på att koka mycket så kan du frysa in i lagom portioner.
Åsa Frisk Publicerad

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 1 krm chilipeppar
  • 1 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kikärter
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • ½ broccolistånd eller motsvarande fryst broccoli
  • Salt och peppar
  • Kesolök, creme fraiche eller aioli

Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn löken i olja. Tillsätt kryddorna. Smula ner buljongtärningen och häll på vatten. Tillsätt tomaterna. Låt koka i ungefär 10 minuter. Skölj kikärterna och lägg i grytan. Skär paprikan i mindre bitar. Skala och skiva morötterna. Skär broccolin i buketter och lägg ner alla grönsakerna. Låt koka i någon minut. Smaka av med salt och peppar.

Toppa med lite kesolök, creme fraiche eller aioli.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.