Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chefer under hård press

Åtta av tio chefer utför arbetsuppgifter som personalen skulle kunna göra, för att de tror att medarbetarna inte hinner eller saknar kompetens. En tredjedel av cheferna inser att de har problem med att delegera.
Eva Karlsson Publicerad
Stressen bland chefer bland allt påtagligare

De flesta chefer tycker att de har stort ansvar, högt ställda krav, konstant hög arbetsbelastning och stor tidspress, framkommer i en undersökning som SCB har genomfört på uppdrag av TCO. Särskilt gäller detta kvinnliga chefer och chefer som är yngre än 40 år, oavsett bransch.

Ett sätt att hantera arbetssituationen är att förlänga arbetsveckan. Två av tre chefer arbetar ofta eller alltid övertid. Fyra av tio chefer är ofta eller alltid stressade. Kvinnor är något mer utsatta än män. De kvinnliga cheferna tycks också kräva mer av sig själva.

Att nå målen och motivera medarbetarna är viktigast. Utveckla verksamheten, ta tag i svåra eller jobbiga samtal och skapa sammanhållning i gruppen hör också till det som bör prioriteras. Likaså egen tid för reflektion och utveckling. Kvinnliga chefer (62 procent) prioriterar jämställdhetsarbete i större utsträckning än manliga (46 procent).

Men finns det tid för det som är viktigt? Nej, svarar sju av tio chefer. Under det senaste året har de haft för lite tid för i stort sett allt väsentligt. Så många som nio av tio har för lite tid för egen reflektion och utveckling.

Kriser och konflikter anses som mest krävande arbetsuppgifter. Att som chef själv hamna i kris eller i svår konflikt med en medarbetare eller att någon i personalgruppen blir allvarligt eller dödligt sjuk uppfattas som det mest ansträngande. Krävande är också omorganisationer och förändringsprocesser och att säga upp medarbetare.

Många vill ha en handledare, mentor eller motsvarande. Knappt var femte har i dag tillgång till någon form av handledning. Omkring fyra av tio tycker sig behöva utbildning i konflikthantering, svåra samtal och att hantera allvarlig sjukdom eller dödsfall i personalgruppen. Närmare en av tre kan aldrig räkna med det känslomässiga stöd de behöver.

Var fjärde chef anser att bristen på stöd i svåra situationer är negativt för hälsan.

I undersökningen kom också fram att fyra av tio chefer skulle vilja byta ut tre eller fler medarbetare för att ändra på arbetsgruppens kompetensmässiga sammansättning. Av sociala skäl skulle ungefär en tredjedel av cheferna vilja byta ut minst tre medarbetare. Men hur är de själva då? Tre av fyra tycker att de är bra eller mycket bra chefer. Mindre än en procent tyckte att de var dåliga. 

  

Sex av tio kvinnliga chefer och nästan hälften av de manliga är missnöjda med sin livssituation. De säger att de inte lyckas balansera arbete och övrigt liv. Drygt fyra av tio män uppger att de ofta eller alltid kan arbeta hemifrån. Bara var sjätte kvinna säger sig ha samma möjlighet.

Trots allt vill ändå tre av fyra fortsätta som chefer. Vad är det som driver? Möjligheten att påverka är den största faktorn. Sedan kommer det stimulerande arbetet, variationen, intresset för att coacha och fördela arbetet. Längre ner på listan, men som fortfarande har betydelse, kommer den ekonomiska ersättningen och erkännandet och uppskattningen från medarbetare och kollegor.

Fotnot: Undersökningen genomfördes av SCB på uppdrag TCO. Frågorna ställdes till 1 615 chefer inom statlig förvaltning, konsultföretag, grund- och gymnasieskolor samt bank och försäkring.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.