Från 61 kan den som vill börja lyfta inkomst- eller premiepension men fortsätta jobba. En del gör det för att kunna åka buss med rabatt. Andra ser chansen att göra placeringar som, om de faller väl ut, ger tusenlappar extra i plånboken på 65-årsdagen. Det senare var vad Carsten Karlström och hans fru hoppades på. De kontaktades av företaget Svenska pensionsgruppen som erbjöd sig att placera en del av pensionen, vilket skulle ge ett bättre efterlevandeskydd om Carsten eller hans fru skulle dö innan de plockat ut hela sin pension, berättar Carsten.
- Vi frågade vilka fallgropar som finns. "Inga" sade de. Det var svårt att motstå.
Inte heller i kontakten med Försäkringskassan eller a-kassan informerades de om riskerna med att göra ett förtida pensionsuttag.
Så, under några månader i våras, gick pengar från Carstens och hans frus allmänna pension till ett eget pensionssparande. När de insåg att hustrun riskerade bli av med jobbet stoppade de uttagen från den allmänna pensionen. Men det hjälpte inte. I september när Carstens fru blev halvtidsarbetslös gjordes avdrag på hennes a-kasseersättning. Hon får 200 kronor per arbetslös dag.
- Har man tillerkänts förtida uttag av pensionen så görs det, enkelt beskrivet, avdrag på a-kasseersättningen. Det påverkar nivån oavsett om man omplacerar sina pengar eller inte. Och det är viktigt att framhålla att det gäller även om man återtar det förtida uttaget, säger Jeanette Mandl, försäkringsexpert på Unionens a-kassa.
Magstarkt, tycker Carsten Karlström.
- Staten, med a-kassan som företrädare, agerar tjyv här. Man kan ju inte klassificera folk som pensionärer när de inte är det.
A-kassan säger att man förhåller sig till de lagar och praxis som råder.
- Förtida uttag av pensionen påverkar ersättningen från a-kassan otroligt mycket. Det spelar ingen roll om man inte disponerar pengarna, utan placerar dem i annat sparande. Det är det som är så eländigt. Man kan råka riktigt illa ut säger Inger Lindström, föreståndare på Unionens a-kassa.