Om drygt en månad, lördagen den 24 oktober, är det dags för höstens högskoleprov. I år bänkar sig nästan 50 000 personer i skolsalar runt om i landet, med en banan i ena handen och druvsockret i den andra. Men hur förbereder man sig inför den stora dagen och kan man påverka sina resultat?
Hälsopedagog Anette Berntsson, som till vardags arbetar på Väddö folkhögskola, anser att bra planering är en förutsättning för att prestera goda resultat på högskoleprovet.
- Börja planera för provet redan dagen innan. Ät en god middag enligt tallriksmodellen, ju färggladare desto bättre för då innehåller maten mycket antioxidanter. Ta sedan ett motionspass efter maten för att vara riktigt trött till kvällen så att du får en god natts sömn, säger hon.
Till själva provdagen rekommenderas en god matsäck, riklig på frukt. En ordentlig frukost är också att föredra.
- Det gäller att planera när du äter och vad. Det är viktigt att även komma ihåg att äta senare under provtiden, annars kan den önskade energikicken komma för tidigt och sedan sjunka igen, då insulinnivån ökar, säger Christin Nyman, Friskvårdskonsulent som driver bolaget Matbordet.se.
Både kroppen och knoppen behöver förberedas för en heldag i skolbänken. Tänk därför på att röra dig under pauserna. En kort promenad räcker för att väcka en trött hjärna.
- Om man sitter still en hel dag så börjar hjärnan gå på lågvarv. En kort promenad och lite armrörelser är ett effektivt sätt att få snabb energi, säger Anette Berntsson.
Slutdatum för anmälning till högskoleprovet var den 15 september. Men varje lärosäte avgör själva om de har möjlighet att ta in eftersläntrare. Så än är det inte för sent.
Provet består av fem delar som testar olika förmågor: engelsk - och svensk läsförståelse, förmågan att tolka diagram och ord, och slutligen förmågan att lösa matematiska och logiska problem.
Det finns ingen åldersgräns och man får göra hur många prov man vill. När man ansöker till en skola är det bästa resultat som gäller.
Resultatet är giltigt i fem år.