- Min inställning är att om man är sjuk så ska man inte jobba. Men vi har en kultur som innebär att vi går till jobbet även när vi känner oss lite krassliga. Arbetsgivare bör fundera över att vara mer generösa med distansarbete, säger Sture Nordh, TCO:s ordförande.
TCO anser också att karensdagen borde slopas under svininfluensans värsta härjningar. Men huruvida det är möjligt finns det olika uppfattning om. Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting menar att sjuklön från första sjukdagen står i strid med lagen, medan Svenskt Näringsliv anser att lagen trots allt ger arbetsgivarna möjlighet att betala sjuklön direkt. TCO tycker att regeringen måste bringa klarhet i frågan vilken tolkning som är den rätta.
- Jobbet måste utföras, det är en sådan kultur vi har i arbetslivet. Men vi måste inse att det är allvar den här gången. Arbetsgivarna måste vara tydliga med att de är beredda att betala för karensdagen. Det kan förändra beteendet hos de anställda, säger Sture Nordh.
- Tänk vad det skulle innebära för näringslivet om till exempel flera avdelningar på ett dagis skulle tvingas stänga för att personalen är sjuk. Folk tvingas vara hemma med sina friska barn. Det orsakar ekonomiska besvär både för arbetsgivaren och för familjen. Man får ersättning för vård av sjuka barn, men inte för att hålla barnen hemma för att dagis är stängt, säger Sture Nordh.