Sommarjobbsexperten, TCO:s telefonjour inom satsningen Facketförändras.nu, har under sommaren fått flera samtal från sommarvikarierande telefonförsäljare hos samma arbetsgivare. Det är personer som fått felaktig lön eller råkat ut för att arbetsgivaren plötsligt ändrat i de överenskomna anställnings- och lönevillkoren.
När rådgivarna kollade upp arbetsgivaren, ett nystartat telekomföretag som säljer el, upptäckte de att företaget saknade såväl f-skattesedel som momsredovisning.
- Det finns stor risk att arbetsgivaren varken betalar in arbetsgivaravgifter eller skatter, säger Jimmy Andersson, rådgivare på SKTF Direkt och ST Direkt som hållit i telefonjouren på Sommarjobbsexperten.
Hans råd är att man alltid kollar upp arbetsgivaren innan man skriver på kontrakt, särskilt om man inte hört talas om bolaget tidigare.
- Man kan till exempel höra sig för om arbetsgivaren hos Skatteverket eller googla på Internet. Finns det kollektivavtal kan man förutsätta att arbetsgivaren är någorlunda schyst, säger Jimmy Andersson.
En oschyst eller slarvig arbetsgivare kan bli kostsam för den enskilde. En anställd behåller visserligen pensionsrätt och sjukpenning även om arbetsgivaren struntar i att betala in arbetsgivaravgifter, men när det gäller skatten är det knepigare. Om arbetsgivaren gjort skatteavdrag för den anställda och redovisat det till Skatteverket, till exempel i kontrolluppgiften, men ändå inte betalat in skatt, så drabbas inte den anställde. Men om det inte finns kontrolluppgifter och den anställde inte kan visa upp lönespecifikationer som bevis på att skatt dragits, kan det bli problem.
- Vi har varje år ett antal fall där diskussioner uppstår, säger Mikael Sindahl, rättslig expert på Skatteverkets huvudkontor.
- Vi försöker ha en generös inställning och tro på vad den anställde säger, men det har säkerligen hänt att personer blir beskattade för pengar de trott redan var beskattade.
- Det viktigaste man kan göra som anställd är att spara lönespecarna för att visa att arbetsgivaren gjort skatteavdrag på lönen.