Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Efterlängtade efterrätter

Bonnier Fakta
Åsa Frisk Publicerad

 I den här boken har Charlotte Malhotra valt ut sina egna favoritdesserter. Boken är indelad i olika kapitel: Vardagsgott, Klassiker, Nyttigt värre, Världens goda, Festligt, Nysmaklighet och  Nostalgimums.

Det här är en genomarbetad bok som jag gillar skarpt. Författaren har inte bara slängt ihop en bunt goda efterrätter utan det finns en tanke bakom. Att boken är indelad i de kapitel den är gör att det är enkelt att hitta beroende på vad man är ute efter.

Nostalgimums, med efterrätter för varje decennium under 1900-talet är riktigt rolig läsning. Charlottas tio-topp-lista är också kanon. Man vet att man inte hinner pröva alla dessa goda recept i hela boken men man kan gå till listan och ta ett recept i taget. Om efterrätten finns på Charlotta Malhotras lista borde det falla mig och mina gäster på läppen.

Det enda som jag blir lite fundersam över är att många av dessa recept är mastiga. Tveksamt om man får i sig det efter en middag. Vissa recept känns mer som eftermiddagsfika.

Jag kommer prova massor av recept från den här boken.

Här är ett recept:

Crêpes Suzette, 6 st

30 gram smör

1 ½ dl vetemjöl

1 dl mjölk

2 äggulor

1 msk socker

½ dl vispgrädde

2 äggvitor

Fyllning

50 gram rumstempererat smör

1 dl florsocker

Rivet skal av 1 apelsin

2 msk pressad apelsinsaft

Flambering

½ dl cointreau eller Grand Mariner

½ dl cognac

Smält smöret. Vispa mjöl och mjölk till en smet. Tillsätt äggulor, socker, grädde och avsvalnat smör. Arbeta till en jämn smet. Vispa äggvitor till hårt skum och rör ner i smeten.

Hetta upp en stekpanna. Smörj med lite smör innan första pannkakan gräddas. Häll i knappt 1 dl smet per pannkaka. Lägg en liten bit smörpapper mellan pannkakorna så att de inte klibbar ihop.

Rör smöret till fyllningen smidigt. Tillsätt florsocker, apelsinskal och saft. Bred lite av fyllningen på varje pannkaka och vik ihop först till halvor och sen till en fjärdedel.

Lägg resten av fyllningen i en traktörpanna och låt den smälta. Lägg i alla pannkakor och häll över den smälta fyllningen. Låt allt bli riktigt varmt. Tillsätt likör och cognac och skaka om i pannan så att pannkakorna blir indränkta. Värm upp igen, tänd på i pannan och ös sedan den brinnande såsen över pannkakorna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.