I den här boken har Charlotte Malhotra valt ut sina egna favoritdesserter. Boken är indelad i olika kapitel: Vardagsgott, Klassiker, Nyttigt värre, Världens goda, Festligt, Nysmaklighet och Nostalgimums.
Det här är en genomarbetad bok som jag gillar skarpt. Författaren har inte bara slängt ihop en bunt goda efterrätter utan det finns en tanke bakom. Att boken är indelad i de kapitel den är gör att det är enkelt att hitta beroende på vad man är ute efter.
Nostalgimums, med efterrätter för varje decennium under 1900-talet är riktigt rolig läsning. Charlottas tio-topp-lista är också kanon. Man vet att man inte hinner pröva alla dessa goda recept i hela boken men man kan gå till listan och ta ett recept i taget. Om efterrätten finns på Charlotta Malhotras lista borde det falla mig och mina gäster på läppen.
Det enda som jag blir lite fundersam över är att många av dessa recept är mastiga. Tveksamt om man får i sig det efter en middag. Vissa recept känns mer som eftermiddagsfika.
Jag kommer prova massor av recept från den här boken.
Här är ett recept:
Crêpes Suzette, 6 st
30 gram smör
1 ½ dl vetemjöl
1 dl mjölk
2 äggulor
1 msk socker
½ dl vispgrädde
2 äggvitor
Fyllning
50 gram rumstempererat smör
1 dl florsocker
Rivet skal av 1 apelsin
2 msk pressad apelsinsaft
Flambering
½ dl cointreau eller Grand Mariner
½ dl cognac
Smält smöret. Vispa mjöl och mjölk till en smet. Tillsätt äggulor, socker, grädde och avsvalnat smör. Arbeta till en jämn smet. Vispa äggvitor till hårt skum och rör ner i smeten.
Hetta upp en stekpanna. Smörj med lite smör innan första pannkakan gräddas. Häll i knappt 1 dl smet per pannkaka. Lägg en liten bit smörpapper mellan pannkakorna så att de inte klibbar ihop.
Rör smöret till fyllningen smidigt. Tillsätt florsocker, apelsinskal och saft. Bred lite av fyllningen på varje pannkaka och vik ihop först till halvor och sen till en fjärdedel.
Lägg resten av fyllningen i en traktörpanna och låt den smälta. Lägg i alla pannkakor och häll över den smälta fyllningen. Låt allt bli riktigt varmt. Tillsätt likör och cognac och skaka om i pannan så att pannkakorna blir indränkta. Värm upp igen, tänd på i pannan och ös sedan den brinnande såsen över pannkakorna.